Opsada Lenjingrada: Period kad je kora hljeba ispod jastuka donosila lijepe snove

75 godina od jedne od najbrutalnijih vojnih opsada u istoriji

Opsada Lenjingrada: Period kad je kora hljeba ispod jastuka donosila lijepe snove

Prošlo je 75 godina od jedne od najzloglasnijih i najbrutalnijih vojnih opsada u istoriji, opsade Lenjingrada.

Njemci su u Drugom svjetskom ratu počeli blokadu Lenjingrada i odsjekli ga od ostatka zemlje. Procjene broja poginulih variraju, ali istoričari se slažu da je više od milion stanovnika Lenjingrada umrlo od gladi, vazdušnog i artiljerijskog bombardovanja u jednoj od najstrašnijih epizoda Drugog svjetskog rata.

Podaci govore i da je tokom opsade, koja je okončana u januaru 1944. pobjedom sovjetske Crvene armije, od iscrpljenosti i gladi umrlo 620.000 ljudi. Opsada grada, danas poznatiji kao Sankt Peterburg, trajala je 872 dana, od septembra 1941. do 27. januara 1944., podsjeća agencija AP a prenosi Anadolija.

Tamara Chernykh (81) još uvijek ne može zaboraviti sitne komade hljeba koje je njena baka stavljala pod jastuk kao noćnu poslasticu gladnoj četvorogodišnjoj djevojčici u opkoljenom Lenjingradu, tokom smrtonosne zime 1941/1942. 

Rekla joj je da će joj komad hljeba donijeti lijepe snove. Ono što joj njena baka nije rekla jeste da je ona umirala od gladi. 

wire9013212154850270270634x429

Zamišljali smo kako će nam stolnjak dati meso, ribu, supu - priča Tamara koja je sanjala o čarobnom stolnjaku

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju će predvoditi događaje povodom 75. godišnjice završetka blokade grada. 

Kada su nacističke trupe zatvorile krug oko Lenjingrada 8. septembra 1941. godine, porodicu Chernykh činilo je šest članova koji su živjeli zajedno, Tamara, njena majka, 12-godišnji brat Valentin, sestra njene majke sa četveromjesečnom bebom i baka. 

Dok se grad suočavao sa svakodnevnim vazdušnim napadima, porodica se preselila u podrum u prizemlju, gdje su svi spavali zajedno na krevetu. 

Kao i većina stanovnika Lenjingrada, morali su da prežive sa manje od pola kilograma hljeba dnevno. Nisu imali ni grijanje tokom te hladne zimske opsade kada su se temperature spuštale i do minus 40 stepeni Celzijusa. 

Da bi odvratila djecu od gladi, hladnoće i bombardovanja, Chernykhova majka je djeci čitala priče i pjesme. Omiljena bajka u to vrijeme bila je ona o čarobnom stolnjaku koji je donio željenu hranu. 

"Zamišljali smo kako će nam stolnjak dati meso, ribu, supu...", prisjetila se Chernykh koja je sanjala o šlagu od šećera sa kremom. 

Chernykhova baka je prva umrla. Brat se zarazio i umro u bolnici od moždane groznice. Četvoromjesečna beba Galina preživjela je nekim čudom iako je majka izgubila majčino mlijeko za vrijeme opsade. 

Chernykhova je nakon opsade završila medicinsku školu, radila za Crveni krst i napisala poeziju o opsadi. Ima dvoje djece i pet unučadi, a još uvijek je puna energije. 

Kako se grad priprema za 75. godišnjicu od završetka opsade, Chernykh se pridružila ostalim preživjelim kako bi evocirali uspomene na taj težak period života. 

Izvor:AP/Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.