Prekinuta najduža blokada vlade u istoriji SAD
Donald Tramp

Prekinuta najduža blokada vlade u istoriji SAD

Američki predsjednik Donald Tramp postigao je danas kratkoročni sporazum da se deblokira federalna vlada na tri nedjelje, čime je prekinuta najduža blokada vlade u američkoj istoriji.

Postignut je dogovor o privremenom tronedjeljnom finansiranju savezne vlade do 15. februara poslije više od mjesec dana paralize koja je pogodila 800.000 zaposlenih.

"Vrlo sam ponosan da objavim danas da smo postigli sporazum da okončamo blokadu vlade", rekao je Tramp u izjavi iz Bijele kuće.

On je rekao da će uskoro potpisati tekst koji su odobrile i demokrate i republikanci.

Njegovim potpisom biće prekinuta najduža djelimična blokada vlade u istoriji SAD-a, od 35 dana.

Oko 800.000 zaposlenih u saveznim institucijama morali su da rade bez plate ili su bili poslati na prinudne odmore dok Tramp i Demokrate nijesu mogli da se usaglase oko više milijardi dolara finansiranja koje je Tramp tražio za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Tramp je ovo danas izjavio u trenutku kada su sve veći poremećaji u radu raznih institucija kao i povećana kašnjenja letova na najfrekventnijim aerodromima u zemlji zbog nedostatka bezbjednosnog osoblja ukazivali na hitnost izlaska iz blokade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.