Modernizacijom carinske službe do bezbjednih granica i lakše trgovine
Aleksandar Drljević

Prioritet i u 2019. godini

Modernizacijom carinske službe do bezbjednih granica i lakše trgovine

Crna Gora je u oblasti carinske politike u velikoj mjeri uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim, a modernizacija carinske službe ostaće prioritet i u ovoj godini, kako bi, uz veći obim međunarodne trgovine i podizanje životnog standarda, crnogorsko društvo bilo bezbjedno, poručeno je na debati povodom poglavlja 29 – Carinska unija.

U Podgorici je danas, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, organizovana javna debata o poglavlju 29 i značaju carinske unije za građane i privredu.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević podsjetio je da je Crna Gora krajem 2014. godine otvorila pregovore u 29. poglavlju i da su tom prilikom definisana tri završna mjerila za zatvaranje ovog poglavlja, koja se odnose na dalje usklađivanje s evropskim zakonodavstvom i njegovu primjenu, kao i postizanje napretka u razvoju međusobno povezanih IT sistema, što je i glavni izazov.

„Kada je riječ o crnogorskim privrednicima i preduzetnicima, uklanjanjem carinskih barijera, pružiće se šansa za nesmetano plasiranje proizvoda, čime će biti olakšan izvoz domaće robe na tržište od oko 500 miliona potrošača. Umrežavanje privrednih subjekata i povećanje izvoza će se pozitivno odraziti na trgovinski bilans i cjelokupni poslovni ambijent u Crnoj Gori. S druge strane, naši građani će imati pristup kvalitetnijim proizvodima iz zemalja EU po znatno nižim cijenama usljed povećane konkurentnosti“, dodao je Drljević.

aivoorav

Aivo Orav

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je da EU, kroz finansiranje projekta implementacije Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji je i osnov za uspostavljanje drugih neophodnih IT sistema, podržava Vladu Crnu Gore u zahtjevnom i skupom zadatku uspostavljanja efektivne kontrole na granicama, u cilju zaštite crnogorskih građana, javnog zdravlja, životne sredine i kulturnog naslijeđa.

Ukazao je da je Crna Gora u ovoj oblasti dosta postigla, ali da u određenim oblastima treba još napretka, posebno kad je u pitanju sprovođenje mjera za olakšavanje trgovine i rad na izgradnji kapaciteta carinskih službenika i obezbjeđivanju i adekvatnog osoblja.

DxwklH5XQAEHirf

Vladan Joković

Direktor Uprave carina Vladan Joković istakao je da su povećan obim međunarodne trgovine i globalne prijetnje, kao što su terorizam, organizovani kriminal i trgovina opasnim materijama, doveli do velikih promjena u ulozi i nadležnostima carinskih službi, koje danas predstavljaju prvu liniju odbrane protiv brojnih kriminalnih organizacija. Zbog toga je, osnovni zadatak carinske službe da osigura potrebnu ravnotežu između zaštite društva i olakšanja trgovine, dodajući da razvoj IT sistema predstavlja glavni izazov u ovom pregovaračkom poglavlju, imajući u vidu da su za to potrebni vrijeme i velika finansijska ulaganja.

„Rad na strateškim projektima, ispunjavanje obaveza sa EU agende, pojednostavljenje carinskih procedura, dalje jačanje saradnje sa privrednim okruženjem i beskompromisan odnos institucije u pogledu snaženja integriteta su prioriteti i u 2019. godini, kako bi proces modernizacije carinske službe bio nastavljen planiranom dinamikom“, poručio je Joković.

DxwklH8WkAE8kks

Na panelu na temu: „Značaj carinske unije za građane i privredu“, su govorili dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović, prof. dr Vladimir Savković sa Pravnog fakulteta, potpredsjednica Privredne Komore Crne Gore Ljiljana Filipović, predstavnica firme „ Stadion doo Podgorica“, Snezana Terzić, kao i predstavnici carinskih službi Slovenije i Crne Gore Jože Kavčić i Tatjana Vujisić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.