46 stepeni u Australiji: Jaja prže na suncu
Foto:BBC

Toplotni talasi bez presedana

46 stepeni u Australiji: Jaja prže na suncu

Australija je na udaru nesnosnih vrućina, zbog kojih su mnogi ostali bez struje, dok raste opasnost od požara. Temperatura na jugoistoku dostiže rekordne vrijednosti koje premašuju 46 stepeni Celzijusa.

Zbog vrelog talasa, ljubitelji tenisa na turniru "Australijan open" u Melburnu primorani su da traže zaklon od sunca i osvježenje, dok je tokom polufinalnog meča za žene zatvoren krov iznad glavnog terena, prenosi AP.

Na aerodromu u Melburnu izmjerena je temperatura od 46 stepeni Celzijusa, pa je u drugom najvećem australijskom gradu, sa pet miliona stanovnika, ovo najtopliji dan u poslednjih pet godina.

h54023823

Foto:EPA

Kao posljedica žege, bez električne energije ostalo je 200.000 domaćinstava i kompanija, saopštila je ministarka energetike Viktorije Lili D'Ambrosio.

Istovremeno, Adelejd – koji se nalazi 640 kilometara zapadno od Melburna - danas je zabilježio najtopliji dan među većim australijskim gradovima, jer je temperatura tamo dostigla 46,6 Celzijusovih stepeni. 

U tom gradu je napravljena i fotografija prženja jaja na suncu.

U ovako vrelim vremenskim uslovima širom sušne jugoistočne Australije bjesni niz šumskih požara, dok vlasti upozoravaju da opasnost od izbijanja požara raste.

Istovremeno, mali grad Svon Hil zabilježio je najviše temperature ikada – čak 47,5 Celzijusovih stepeni.

"Toplotni talasi koje imamo od početka ljeta gotovo su bez presedana", kaže meteorolog Kevin Parkin.

Meteorološka služba prognozira da bi ovaj mjesec mogao da postane najtopliji januar u Australiji do sada, sa vrelinama koje je teško podnijeti.

Prošla godina je, inače, bila treća najtoplija dosad zabilježena u Australiji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.