Papa se založio protiv svakog vida korupcije u politici
Papa Franjo, foto: Rojters

Tokom posjete Panami

Papa se založio protiv svakog vida korupcije u politici

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo založio se danas u prvom govoru tokom posjete Panami protiv "svakog vida korupcije" u politici u trenutku kada nekoliko finansijskih skandala pogađa rukovodioce na američkom kontinentu.

"Nove generacije, kroz svoju radost, entuzijazam, slobodu, osjećajnost i sposobnost kritike, traže od odraslih, posebno od onih koji se bave rukovođenjem u javnom životu, da žive dostojanstveno i u skladu s nadležnostima koje su im povjerene", rekao je papa koji do nedjelje boravi u Panami gdje su u toku Svjetski dani mladih.

Papa je rekao da je to poziv da se vodi život takav da javna funkcija bude "sinonim za poštenje i pravednost" i u "potpunoj suprotnosti sa svakim oblikom korupcije".

On se osvrnuo i na ulogu Crkve koja treba da pomogne vjernicima da "prevaziđu strah i nepovjerenje prema migrantima".

"Crkva može da ponudi svoje bratsko i gostoljubivo gostoprimstvo kako bi pripadnici zajednica koje dolaze i sami domaćini razgovarali čime se doprinosi prevazilaženju straha i nepovjerenja", rekao je papa.

Franjo će tokom posjete razgovarati sa zvaničnicima zemlje, a u subotu će služiti misu. Predviđeno je da posjeti centar gdje se nalaze mladi oboljeli od side kao i zatvor za maloljetnike.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.