Han: Predložio sam rješenje za trgovinski spor, očekujem odgovor od predsjenika Srbije i Kosova
Johanes Han

Detaljno ih upoznao sa svojim predlogom

Han: Predložio sam rješenje za trgovinski spor, očekujem odgovor od predsjenika Srbije i Kosova

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je predložio rješenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsjednika Srbije i Kosova.

Han je rekao da je u Davosu razgovarao s predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem i da ih je detaljno upoznao sa svojim predlogom.

"Podnio sam predlog prema kome bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se tiču Srbije i Kosova. Spreman sam da predvodim takav razgovor i to bi bio temelj za pretpostavku da je moguć povratak za sto sa (visokom predstavnicom) Federikom Mogerini i nastavak dijaloga", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da Vučić i Tači shvataju njegov predlog i da u narednih nekoliko dana očekuje njihov pozitivan odgovor.

"Razumijeju da Kosovo i Srbija za sto svakako moraju da sjednu kako bi ove trgovinske, nazovimo ih iritacijama, jednostavno pospremili, da je to temeljni uslov za nastavak konkretnih razgovora i konkretnog dijaloga. Jer Srbija, što je savršeno razumljivo, kaže ako to ne riješimo, ne možemo dalje ni o čemu da razgovaramo. Ali i s kosovske strane postoje tzv. 'trgovinske iritacije', koje treba adresirati i koje ja svakako namjeravam da adresiram", rekao je Han.

On je dodao da vjeruje da se problem može riješiti i da se "dijalog Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine".

Evropski komesar je rekao da je blizu rješenja pitanja spora Grčke i Makedonije i da je i "odnos Srbije i Kosova napredovao".

"Bilo je događaja u proteklih nekoliko nedjelja koji su u prošlosti dovodili do toga da bi i jedni i drugi posegnuli za oružjem. Danas predsjednici tih država posežu za telefonom i zovu jedni druge. To su neki pozitivni pomaci kada promatramo duži vremenski period", rekao je Han.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.