Leteći automobili su sada stvarnost: Pogledajte lebdjenje u vazduhu (VIDEO)
Foto: EPA

Leteći automobili su sada stvarnost: Pogledajte lebdjenje u vazduhu (VIDEO)

Kompanija "Boing" saopštila je da je njen prototip letećeg automobila nakratko danas lebdio u vazduhu tokom probnog leta.

Agencija Rojters navodi da je ovo mali, ali značajan korak u nastojanju najveće na svijetu kompanije za proizvodnju aviona da napravi preokret u modernom transportu i uslugama isporuka paketa.

Boingova letilica dugačka devet metara, dijelom helikopter, dijelom dron i dijelom avion sa fiksnim krilom, podigla se iznad zemlje i lagano sletjela nakon što je manje od minuta lebdjela u vazduhu na aerodromu u Manasasu u Virdžiniji, saopštila je kompanija. 

Ova kompanija takmiči se sa dugogodišnjim rivalom, kompanijom "Erbas", kao i sa mnogim drugim kompanijama, u pokušaju da predstavi malu bespilotnu letilicu sposobnu za vertikalno polijetanje i slijetanje, a ubuduće će se testirati i letjenje unaprijed. 

Investicije, podstaknute skokovima u autonomnoj tehnologiji, kao i frustracije zbog zagušenja puteva, mogle bi da promijene lice vazduhoplovne industrije u narednoj deceniji, navodi britanska agencija. 

"Ovako izgleda revolucija, a to je zahvaljujući autonomiji", kazao je nakon testiranja predsjednik i glavni izvršni operativac "Boingove" podružnice "Aurora flajt sajensis".

 

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.