Zatvor za vožnju u pijanom stanju, za upotrebu telefona kazna do 200, prekoračenje brzine do 1.500 eura
ilustracija, foto:Kodex

Izmjene zakona

Zatvor za vožnju u pijanom stanju, za upotrebu telefona kazna do 200, prekoračenje brzine do 1.500 eura

Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je pripremila Uprava policija, za one koji budu vozili pod dejstvom alkohola, kao i one koji prekorače dozvoljenu brzinu predviđene su osim novčanih i zatvorske kazne, piše portal Cdm.

Ovim dokumentom je utvrđeno da će sve novčane kazne za saobraćajne prekršaje biti veće u odnosu na trenutne, te da se vozačke dozvole neće oduzimati, već će se u sudskom postupku izricati mjere zabrane upravljanja vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan.

Cilj predlaganja izmjena i dopuna važećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima je poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja kroz oštriju kaznenu politiku za najteže prekršaje i blažu kaznenu politiku za uslovno lakše prekršaje, kao i popunjavanje određenih pravnih praznina u važećem zakonu.Izmjene se odnose i na bicikliste, kao i na pješake.

“Zatvorska kazna je propisana za vožnju pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2g/kg i većoj, odbijanje alkotestiranja, prekoračenje brzine za 90 km/h i više van naselja, odnosno za 70 km/h i više u naselju, ako na raskrsnici koja je regulisana uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova vozač prođe taj znak kada je njime zabranjen prolaz (prolazak kroz crveno) najmanje dva puta u 10 minuta, kao i kada vozač upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci”, navode u Upravi policije za Cdm.

A neke od kazni predviđene novim zakonom, prema pisanju tog portala, izgledaju ovako:

Od 2.500 do 6.000 eura kazniće se fizičko ili pravno lice koje, između ostalog, proizvodi, održava, stavlja u promet, popravlja ili prepravlja vozila, uređaje, rezervne djelove, opremu za vozila suprotno uslovima neophodnim za bezbjedno učestvovanje vozila u saobraćaju na putevima. Važećim zakonom ova kazna je od 1.500 do 6.000 eura.

Sa 1.000 do 4.000 eura kazniće se lice koje ostavi na putu vozilo koje nije u upotrebi, nanosi ili baca otpatke ili predmete i materije koje mogu ometati ili ugroziti bezbjednost saobraćaja ili zagaditi ili ugroziti okolinu. Ta kazna  važećim zakonom iznosi od 500 do 3.000 eura.

Važećim zakonom propisana je kazna za pravno lice u iznosu od 300 do 2.000 eura koje dozvoli da u saobraćaju na putu učestvuje vozilo za organizovani prevoz djece koje nije obilježeno posebnim znakom. Ta kazna se izmjenama povećava na 500 do 2.500 eura.

Zbog prekoračenja brzine kazna će iznositi od 300 do 1.500 eura. Ona se važećim zakonom kreće od 150 do 1.000 eura.

Ukoliko vozač koristi uređaj, odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, rizikuje da bude kažnjen od 200 do 600 eura. Do sada je ta kazna iznosila od 100 do 400 eura.

Ko baci otpad na putu, ili ostavi vozilo, rizikuje da plati kaznu od 150 do 500 eura, što je znatno veće od “stare” kazne koja iznosi od 80 do 350 eura.

Ukoliko se tokom vožnje koristi mobilni telefon slijedi novčana kazna od 80 do 200 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.