Ekstremne vrućine u Australiji: Uginulo više od 90 divljih konja, 200 eutanizirano (FOTO)
Foto:Twiter

Temperature ruše stogodišnje rekorde

Ekstremne vrućine u Australiji: Uginulo više od 90 divljih konja, 200 eutanizirano (FOTO)

Rekordno visoke temperature vazduha, koje se dvije sedmice bilježe u Australiji, dovele su do uginuća životinja, šumskih požara i povećanog broja pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

Ekstremno visoke temperature dovele su i do uginuća više od 90 divljih konja. Temperatura vazduha, koja se na području grada Adelaide kretala i preko 46 stepeni Celzijusa, najviša je zabilježena od 1939. godine na tom području. 

 

 

Temperature koje su se kretale iznad 42 stepena Celzijusa zabilježene su i na području Alis Springsa, i to je najviša temperatura koja je zabilježena u januaru u tom australijskom gradu. 

Kraj jednog izvora vode u Alis Springsu, koji je presušio, pronađeno je više od 90 uginulih divljih konja. 

Više od 200 ih je pronađeno u izuzetno teškom stanju i zbog toga je izvršena eutanazija.

Jedan od stanovnika, Ralf Tarner, objavio je stravične fotografije mrtvih konja.

"Bio sam skrhan, nikada nisam vidio ništa slično ovome", rekao je za Bi-Bi-Si.

"Nisam mogao da vjerujem da ovako nešto može da se dogodi", dodao je Tarner.

 

 

Mještanin Rohan Smit naveo je da se na području na kojem su pronađeni mrtvi konji inače nalazi jezero. Konji su navikli da piju iz tog jezera, a kada se isušilo, jednostavno nisu imali kuda da odu po vodu.

Lokalno stanovništvo i rendžeri kažu kako zbog vrućina na ovom području od žeđi izumiru i magarci, pa čak i kamile.

Prethodno se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milion mrtvih riba, a potom su mediji objavili da je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u Novom Južnom Velsu.

Visoke temperature u Australiji, koje dostižu i 50 stepeni Celzijusa, ruše stogodišnje rekorde, a prošle nedelje je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u istoriji zemlje. 

DxQrHfSWsAIky2

Foto:Twiter

U nekim mjestima zvaničnici su uputili apel građanima da ostanu u svojim kućama i smanje fizičke aktivnosti. Upozorenje se uglavnom odnosi na starije osobe, hronične bolesnike i djecu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.