Pokrenuta istraga zbog smrti dječaka
Institut za bolesti djece PG

Desetomjesečni dječak i dalje kritično

Pokrenuta istraga zbog smrti dječaka

Desetomjesečni dječak koji je primljen u Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore KCCG i dalje je životno ugrožen, a ljekari sumnjaju da je riječ o gripu. Takođe, u Dječjoj bolnici prije tri dana usljed gripa preminuo je dvoipodišnjak iz Bara, a Dnevne novine nezvanično saznaju da je Više državno tužilaštvo pokrenulo istragu u ovom slučaju.

Crnom Gorom ne hara novi virus, poručili su juče iz Instituta za javno zdravlje, povodom spekulacija da je dvoipogodišnji dječak, koji je preminuo prije tri dana u Dječijoj bolnici, žrtva novog virusa koji ne reaguje na ljekove protiv gripa.

“Ne postoje bilo kakve indicije da se radi o bilo kakvom novom soju virusa koji se nalazi u cirkulaciji, te je krajnje opasno davati mjesto i medijski prostor glasinama i raznim spekulacijama koje za cilj imaju da unesu nemir i paniku”, ističu iz Instituta.

Glavni problem je, pojašnjavaju, percepcija javnosti koja grip, kao i mnoge zarazne bolesti i dalje doživljava kao blagu i beznačajnu bolest, iako smo svjedoci da se smrtni slučajevi koji se povezuju sa infekcijom virusom gripe bilježe iz godine u godinu.

“Ne samo to, podaci iz nadzora ukazuju da je grip prema svim posljedicama koje ostavlja, uključujući i ekonomske, a koje su uglavnom direktno povezane sa njegovom masovnošću po društvo najteža zarazna bolest. Nažalost, smrtni slučajevi povezani sa infekcijom virusom gripa su moguće, i ne tako rijetke komplikacije”, naglašavaju iz Instituta.

Kod razvoja simptoma gripa prva mjera koju treba preduzeti je, ističu, mirovanje i društvena samoizolacija kako bi se smanjile mogućnosti razvoja komplikacija, ali i širenja virusa.

Ukoliko simptomi ne jenjavaju (naročito kod hronično oboljelih osoba i djece), ako se radi o febrilnom stanju koje je kontinuirano prisutno danima (temperature koje prelaze 38,5C), razvoja kašlja koji je sve intenzivniji, osjećaja nedostatka daha, ubrzanog i otežanog disanja, osjećaja jake malaksalosti i slabost organizma uz pojavu vrtoglavice, ističu, obavezno se javiti ljekaru koji će procijeniti stanje i sprovesti potrebni dalji dijagnostički i terapijski tretman.

Dnevne  novine/CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.