Predstavnički dom podržao NATO, posebno istaknuta podrška Crnoj Gori

"Politika SAD da ostanu dio alijanse"

Predstavnički dom podržao NATO, posebno istaknuta podrška Crnoj Gori

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je akt kojim se ističe podrška Amerike NATO-u, u vrijeme kada se spekuliše da bi predsjednik Donald Tramp mogao da uskrati podršku alijansi.

Akt podrške NATO-u usvojen je glasovima obije partije, sa 357 glasova za i 22 protiv, i potvrđuje da je "politika SAD da ostanu dio alijanse", prenosi Glas Amerike.

Aktom se potvrđuje i podrška SAD klauzuli o kolektivnoj odbrani NATO-a.

Posebno se ističe podrška Crnoj Gori kao najnovijoj članici alijanse, zatim američkom finansiranju Evropske inicijative odvraćanja, kao i cilju da svaka članica NATO-a do 2024. na odbranu izdvoji 2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nekoliko sati prije ovog glasanja, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i zagovornik tijesnih transatlantskih veza Ves Mičel podnio je ostakvu na svoj položaj u Stejt departmentu.

Ostavka Mičela i usvajanje akta o podršci NATO-u u donjem domu Kongresa dešavaju se u trenutku spekuliacija da bi SAD mogle da napuste alijansu i da postoje napetosti između Vašingtona i evropskih lidera.

Njujork tajms je prenio, pozivajući se na izvore iz federalne vlade, da je Tramp prošle godine htio da povuče SAD iz NATO-a, što bi uništilo alijansu koja ove godine u aprilu obilježava 70 godina.

Ipak, ne postoje zvanične naznake da je Mičel otišao sa pozicije zbog neslaganja sa Trampovom politikom.

Mičel je za Vašington post,rekao da podnosi ostavku iz porodičnih razloga, a ne zbog neslaganja sa politikom Bijele kuće.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.