Bugarska zabranjuje
Sofija, Ilustracija

Bugarska zabranjuje "kupovinu" državljanstva

U planu je ukidanje zakona koji omogućava "kupovinu" bugarskog državljanstva putem investiranja u ovoj državi, saopštilo je bugarsko Ministarstvo pravde ukazujući da ovaj zakon nije donio nikakve značajne ekonomske koristi za zemlju.

Ova odluka o zakonskim promjenama usledila je nakon izvještaja Evropske komisije u kome se upozorava Bugarska da takav zakon omogućava stranim organizovanim kriminalnim grupama da se infiltriraju u Evropsku uniju i povećaju rizik od pranja novca, korupcije i utaje poreza, prenosi britanski Telegraf.

Bugarska je jedna od tri zemlje Evropske unije, uz Kipar i Maltu, koja sada odobrava državljanstvo stranim ulagačima.

Dvadeset država članica Evropske unije, uključujući ove tri, takođe prodaju dozvole za stalni boravak.

U Bugarskoj stranci mogu dobiti pasoš koji otvara vrata većini zemalja Evropske unije za investicije u rasponu od jedan do dva miliona leva, odnosno od 500.000 do milion eura.

Ministarstvo pravde Bugarske je saopštilo da je samo 50 stranaca iz Rusije, Egipta, Izraela i Pakistana dobilo pasoše na osnovu ovog zakona od 2013. godine do danas.

Zakonske izmjene, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, ojačaće kontrole i pravila za davanja državljanstva ljudima bugarskog etničkog porijekla.

U oktobru prošle godine bugarski tužioci su optužili visokog državnog službenika za prevaru u dokumentima za koje kažu da su strancima omogućili dobijanje bugarskih pasoša i slobodno putovanje u EU.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.