Merkel u Davosu: Strategija
Angela Merkel

Merkel u Davosu: Strategija "svi dobijaju" treba nam biti vodilja

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u obraćanju na 49. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, izjavila da su multilateralizam i pomirljiva politika ključni za pronalaženje rješenja za globalne probleme

"Strategija 'svi dobijaju' u međunarodnoj politici trebala bi da bude osnova za djelovanje. Globalna struktura može funkcionisati samo ako smo spremni na kompromis”, rekla je Merkel.

Naglasila je da u postojećem međunarodnom sistemu postoji pristup koji naglašava nacionalne interese, javlja Anadolija.

Dodala je da je potrebno da se reformišu globalne i multinacionalne institucije kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka kako bi se ponovo vratilo povjerenje u globalni finansijski sistem.

Naglasila je da se Njemačka suočava s tri velika izazova, a to su "tranzicija ka održivoj energiji", "izgradnja digitalne infrastrukture" i "efikasnije upravljanje migracijama".

Na ovogodišnjem Forumu prisustvuje više od 3.000 preduzetnika, političara, akademskih radnika i predstavnika nevladinog sektora iz 110 zemalja.

Tokom foruma biće organizovano više od 350 sesija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.