Italijani pitaju nadležne u Crnoj Gori  u kakvom su stanju muzealije o Jeleni Savojskoj
Narodni muzej CG

Italijani pitaju nadležne u Crnoj Gori u kakvom su stanju muzealije o Jeleni Savojskoj

Ambasada Italije u Podgorici od nadležnih u Crnoj Gori zatražila je odgovor na pitanje u kakvom su stanju muzealije o Jeleni Savojskoj, kao i preostalih 15 predmeta koje je Vlada Italije 1984. ustupila Crnogorcima, "podvlačeći" da oni pripadaju Predsjedništvu Republike Italije.

Za sada je potvrđeno dobro stanje samo kočijaševe livreje, dok o muzealijama u vezi sa sjećanjem na italijansku kraljicu Jelenu Savojsku, kćerku kralja Nikole Petrovića, još nema nikakvih informacija. A radi se porcelanu "Ginori" sa zlatnom bordurom i amblemom u centru, zvani "Jela", srebrnina "Jela", kristal "Jela" i livreja kočijaša.

U saopštenju Ambasade Italije navodi se da je Narodni muzej potvrdio dobro stanje i pravilnost jednog dijela predmeta, kao i da je u toku procedura evidentiranja muzejskog materijala i muzejske dokumentacije.

"Ova priča je aktuelizovana prije nekoliko mjeseci, a radi se o predmetima koje su Italijani ustupili Narodnom muzeju pre 35 godina, što je zavedeno i u ugovoru. Dakle, ne radi se o poklonu ili donaciji. Problem je sada što muzej ne raspolaže ugovorom, pa se stvara ozbiljan problem jer se taj dokument morao sačuvati. Potpuno je normalno da Italijani kao legalni vlasnici predmeta traže objašnjenje šta je sa ugovorom, kao i u kakvom su stanju muzealije" - kaže za "Novosti", Aleksandar Berkuljan, muzejski tehničar Narodnog muzeja na Cetinju, koji je pokrenuo pitanje nestanka na desetine hiljada vrijednih muzejskih eksponata, crnogorske kulturne baštine. 

Novosti

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.