KCCG: Desetomjesečni dječak životno ugrožen

Teška respiratorna infekcija

KCCG: Desetomjesečni dječak životno ugrožen

Dječak, star deset mjeseci, primljen u Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore sa ozbiljnim respiratornim problemima, životno je ugrožen.

Kako je saopštio KCCG, beba je priključena na mehaničku ventilaciju uz mjere intenzivne podrške i stalnog monitoringa vitalnih parametara.

"Još nije poznat rezultat testa na grip, ali po kliničkom toku i RTG snimku pluća radi se o teškoj respiratornoj infekciji, te je u tom smislu ordinirana i adekvatna antibiotska, antivirusna  i simtomatska terapija", navodi se u saopštenju.

Ostali pacijenti, koji su hospitalizovani u Institutu za bolesti djece (IBD), su stabilni i nisu životno ugroženi.

Iz Kliničkog centra su dodali da dječak koji je preminuo prije dva dana kao i destetomjesečni dječak kojem, se ljekari bore za život, nijesu vakcinisani protiv sezonskog gripa, jer po važećim preporukama ne spadaju u rizične grupe. Takođe djeca nijesu u srodstvu.

“U IBD-u je umjereno povećan broj djece sa respiratornom siptomatologijom. Iako ostala hospitalizovana djeca nijesu životno ugrožena, zbog pozornosti, pojačli smo rad u Intezivnoj njezi sa još jednim pedijatrom kao i specijalistom anestezije sa reanimacije, da bi mogli maksimalno da odgovorimo epidemiološkoj situaciji", istakli su iz ove zdravstvene ustanove i dodali da su ljekari u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima u primarnoj zdrstvenoj zaštiti na nivou Crne Gore.

Napominju da KCCG raspolaže sa dovoljnom količinom lijeka Tamiflu. Apeluju na građane da poštuju savjete ljekara u cilju sprečavanja širenja gripa, i podsjećaju da je najefikasnija  zaštita vakcinacija, koja se u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi kontinuirano od oktobra za rizične grupe stanovništva za tekuću sezonu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.