Zenka: Potvrđena opredijeljenost da svi građani i građanke uživaju jednako svoja prava i slobode
Đačić i Zenka

Zenka: Potvrđena opredijeljenost da svi građani i građanke uživaju jednako svoja prava i slobode

Razvojni potencijali svake opštine stoje u direktnoj proporciji sa jačanjem vladavine prava zaključeno je na radnom sastanku ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i predsjednika opštine Pljevlja Mirka Đačića.

Zenka je danas boravio u radnoj posjeti ovoj sjevernoj opštini i bliže se upoznao sa aktuelnim stanjem zaštite ljudskih prava i sloboda.

On je istakao da je važnost ostvarivanja ljudskih prava na svim nivoima i pod jednakim uslovima preduslov opšteg razvoja i države Crne Gore i njenog društva u cjelini.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja na teme iz nadležnosti resora zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, zaštite od diskriminacije, položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, zastupljenosti žena u politici i javnom životu, podršci ženama u biznisu, borbi protiv nasilja nad ženama, kao i drugim temama gdje lokalna uprava treba aktivno da se uključi sa ciljem dostizanja evropskih standarda", saopšteno je iz Ministarstva.

Opština Pljevlja jprimjer dobre prakse kada je riječ o sprovođenju politike rodne ravnopravnosti - istakao je ministar i pohvalio aktivno sprovođenje drugog Lokalnog akcionog plana iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Ministarstvo je prethodno potpisalo sa opštinom Pljevlja I Misijom OEBS u Crnoj Gori i Sporazum u oblasti rodne ravnopravnosti.

Predsjednik opštine Pljevlja je istakao da će opština Pljevlja nastaviti da pruža podršku procesu orodnjavanja na svim nivoima, te ukupnoj zaštiti i promociji ljudskih prava i zaštiti od svih oblika diskriminacije, kao i da jača svaki vid dalje saradnje sa relevantnim institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom  nivou.

Kako je saopšteno iz Zenkinog resora,u okviru radnog sastanka potpisan je Sporazum o razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama, koji je obaveza svake lokalne samouprave iz nacionalnog strateškog dokumenta koji prati ovu oblast.

"Polazeći od principa da su ljudska prava univerzalna i dostupna svima bez obzira na bilo koje lično svojstvo, da se ne mogu primjenjivati selektivno i da su garantovana međunarodnim i nacionalnim pravnim instrumentima, opština Pljevlja, kao 20-a crnogorska opština potpisnica dokumenta, potvrdila je svoju opredijeljenost da svi njeni građani i građanke uživaju jednako svoja prava i slobode", zaključuje se iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.