ASK od 2016te 8 puta kontrolisala DPS, nije bilo nepravilnosti

Nijesu evidentirane donacije pojedinaca iznad limita

ASK od 2016te 8 puta kontrolisala DPS, nije bilo nepravilnosti

Agencija za sprječavanje korupcije je od početka 2016. do danas, osam puta vršila terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju Demokratske partije socijalista. Nijesu utvrđene nepravilnosti koje se odnose na aktivnosti i troškove te partije kao ni nepravilnosti kod prikupljanja priloga.

Agencija sprovodi aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije i Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, neselektivno, transparentno i bez mogućnosti bilo kakvog uticaja na njen rad. Za Agenciju posebno nijesu relevantna saopštenja i inicijative onih koji su u Parlamentu razriješeni zbog nedostojnog vršenja javne funkcije i koji su podnijeli više hiljada lažnih prijava tokom izbornih kampanja u cilju sticanja lične dobiti, a ne u cilju unaprjeđenja efikasnosti rada institucija, saopštila je Agencija, povodom kako se navodi pojedinih netačnih navoda koji se tiču njen nadležnosti u odnosu na eventualno nezakonito finaniranje političkih subjekata i izbornih kampanja.

Podsjetili su da u odnosu na finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, zakon propisuje obavezu političkim subjektima da otvore poseban žiro račun za finansiranje troškova izborne kampanje i ostvarivanje prihoda za tu namjenu, kao i da imenuju odgovorno lice za raspolaganje sredstvima sa tog računa.

Agencija, kao preventivna institucija, vrši kontrolu i obezbijeđuje transparentnost finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, dok Državna revizorska institucija vrši reviziju godišnjih konslidovanih finansijskih izvještaja političkih subjekata čiji ukupan prihod prelazi 10.000€.

"Sa druge strane, tužilaštvo vodi postupak u slučajevima gdje postoji osnov sumnje u izvršenje krivičnog djela, dok zakon ne daje Agenciji tužilačko – policijske nadležnosti, već predviđa da Agencija ustupa svu dokumentaciju nadležnom organu u slučaju postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, kao i u slučaju saznanja da je drugi organ pokrenuo postupak. Kako je Tužilaštvo već započelo aktivnosti iz svoje nadležnosti u aktuelnom slučaju koji je predmet interesovanja javnosti, Agencija će po eventualnom zahtjevu Tužilaštva, u skladu sa zakonom, dostaviti svu dokumentaciju o finansiranju političkih subjekata i kampanja koju posjeduje", poručili su iz Agencije.

Podsjetimo, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nedavno je objavio video snimak na kome se, kako tvrdi, vidi kako bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović uzima kovertu sa novcem za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Podsjetili da su politički subjekti dužni da Agenciji dostave podatke o prikupljenim i utrošenim sredstvima u propisanim rokovima i na predviđen način, a posebno podatke koji se odnose na davaoce i iznose priloga u kampanji, dok je nadležnost Agencije da vrši provjeru poštovanja limita priloga u iznosu od 2.000 za fizička i 10.000 € za pravna lica na godišnjem nivou.

Agencija vrši i provjeru propisanih zabrana kroz evidencije Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju utvrđivanja da li je među davaocima priloga bilo lica pravosnažno osuđenih za krivična djela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala i lica koja nemaju biračko pravo u Crnoj Gori.

Agencija ima i obavezu da prikupi i na svojoj internet stranici objavi sve izvještaje političkih subjekata tokom kampanje, da izvrši kontrolu prikupljenih i utrošenih sredstava sa izbornog računa, kao i kontrolu finansiranja aktivnosti koje se plaćaju sa izbornog računa. U slučaju utvrđenih propusta Agencija pokreće prekršajne postupke.

Pored kontrole i nadzora nad sprovođenjem zakona, Agencija je, kako su saopštili, od početka 2016. do danas, osam puta vršila terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju političkog subjekta DPS, zbog čega su neosnovani navodi da Agencija nije vršila zakonom predviđene kontrole.

"U tim kontrolama nijesu utvrđene nepravilnosti koje se odnose na aktivnosti i troškove navedenog političkog subjekta, kao ni nepravilnosti kod prikupljanja priloga, i konstatovano je da se evidencije vode u skladu sa Zakonom", istakli su danas iz ASKa.

Kako se dalje navodi, na izbornim i redovnim računima DPS-a u navedenom periodu nijesu evidentirana ni lica koja su finansirala taj politički subjekt na godišnjem nivou u iznosima koji prelaze zakonske limite, pa nije bilo zakonskog osnova za pokretanje prekršajnih postupaka zbog kršenja zakona.

Naglašavaju da su izvještaji svih političkih subjekata o prikupljenim i utrošenim sredstvima, kao i izvještaji Agencije o izvršenoj kontroli i nadzoru su objavljeni i dostupni javnosti.

"U toku kontrola izbornih procesa koji su održani od 2016. do danas, Agencija je utvrdila određeni broj nepravilnosti zbog kojih je protiv više obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja pokrenula 486 prekršajnih postupaka, od čega 141 protiv političkih subjekata i odgovornih lica u njima, a izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 135.680€.", zaključuje se u saopštenju ASKa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.