Dvoipogodišnji dječak preminuo od gripa, drugom se bore za život
Institut za bolesti djece

Institut za bolesti djece

Dvoipogodišnji dječak preminuo od gripa, drugom se bore za život

Dvoipogodišnji dječak iz Bara preminuo je od posljedica gripa, dok se jednom djetetu u Institutu za bolesti djece bore za život.

To je Dnevnim novinama potvrdio direktor Dječje bolnice dr Saša Radović, koji je saopštio da je prije dva dana preminulo dvoipogodišnje dijete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog liječenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dijete, staro 14 mjeseci, životno ugroženo.

"Dvoipogodišnje dijete muškog pola je došlo sa komplikacijama u Institut za bolesti djece iz Opšte bolnice u Baru, nakon desetodevnog liječenja. Nezahvalno je sada davati prognoze, jer je riječ o djetetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa", kazao je dr Radović.

On je kazao da je preminuli dječak adekvatno liječen od izabranih ljekara prije nego je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su, kako je kazao, ljekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

"Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nijesmo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim mjerama intenzivne njege i reanimacije", kazao je dr Radović.

Kada je u pitanju jednogodišnje dijete čije je stanje za sada, kako kaže prvi čovjek Dječje bolnice, životno ugroženo, brzi test bio je negativan na grip. Objasnio je da procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

"Za 14-mjesečno dijete brzi test na virus gripa je bio negativan, ali ide u tom pravcu. Međutim, mi imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo djecu i da znamo na koju djecu treba da obratimo pažnju. Drugi je test iz krvi, ali mora da prođe 24 sata da bi dobili rezultate. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz", pojasnio je dr Radović.

Direktor Instituta za bolesti djece kaže da imaju umjereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usljed gripa, ali da su bez obzira na to, preduzeli sve mjere predostrožnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.