Sud u Bariju oslobodio crnogorske državljane
Foto: bariviva.it

Suđenje za šverc duvana

Sud u Bariju oslobodio crnogorske državljane

Vijeće Suda u Bariju oslobodilo je na današnjoj sjednici crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana.

Na istoj sjednici, Vijeće suda u Bariju obustavilo je postupak protiv Branislava Brana Mićunovića zbog zastare postupka.

''Imajući u vidu član 530 Krivičnog zakonika, Sud oslobađa Vujošević Branka, Barović Veselina, Pešić Dušanku i Drašković Andriju od krivičnog djela njima pripisanog zato što činjenice ne postoje'' – kaže se u izreci presude krivičnog sektora Tribunala u Bariju koju potpisuje predsjednica vijeća Flora Kistuli.

Izraz ,,činjenice ne postoje“ znači da su crnogorski državljani oslobođeni ne zbog nedostatka dokaza, već zato što je Sud zaključio da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile Vujoševića, Barovića, Pešić Jeknić i Draškovića.

''Imajući u vidu član 531 Krivičnog zakonika, uvažavajući opšte olakšavajuće okolnosti koje su ocijenjene jednake jačine onim iz optužbe, Vijeće suda smatra da se ne treba nastaviti krivičnim gonjenjem Mićunović Branislava za krivično djelo za koje je optužen, zato što je ono poništeno zbog zastare'', navedeno  je u izreci suda u Bariju.

Tako je, oslobađajućom presudom, nakon punih 18 godina okončan sudski proces nazvan ,,duvanska afera“ koji je dugo potresao crnogorsku i međunrodnu javnost.

U izreci suda se takođe naglašava da će detaljno obrazloženje presude biti u objavljeno u roku od 90 dana.

Analitika/Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.