Sari Vidak još sedam dana kućnog zatvora
Sara Vidak

Sari Vidak još sedam dana kućnog zatvora

Beograđanka Sara Vidak (21) neće ići u zatvor na izdržavanje kazne, već će biti još sedam dana u kućnom zatvoru u svom stanu.

Vidakova je jesenas u Crnoj Gori osuđena na četiri mjeseca zatvora zbog napada na sudiju Prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić u avgustu 2018. godine,

Naime, nakon procedure za izvršenje strane sudske presude po zamolnici Osnovnog suda u Kotoru, Viši sud u Beogradu joj je preinačio kaznu na mjesec dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora (nanogice).

U kaznu će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u Crnoj Gori, rekla je za Tanjug portparolka suda Bojana Stanković. 

Beograđanka je u pritvoru bila od 14. avgusta do 5. septembra, odnosno 23 dana, tako da joj ostaje da izdrži još sedam dana kućnog zatvora. 

Olakšavajuće okolnosti koje je cijenio crnogorski sud - da Vidakova nije osuđivana, da je mlada, kao i da se korektno držala za vrijeme trajanja postupka, bez otežavajućih okolnosti, Viši sud u Beogradu je ocijenio kao "naročito olakšavajuće", pa joj je ublažio kaznu ispod minimalne zakonske kazne. 

Sara Vidak, koja ima i srpsko i kanadsko državljanstvo, osuđena je za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. 

Ona je, prema presudi, napala sudiju 14. avgusta Prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić u prostorijama suda nakon što je njenom momku izrekla kaznu za saobraćajni prekršaj. 

Najprije joj je, kako piše u presudi kotorskog suda, prepriječila štok od vrata, uz pitanje "Koje je tvoje prezime? Čuće se za ovo!", a potom ju je, kako piše u presudi, udarila po desnoj šaci, stegla joj zglob, a potom joj i "zavrnula" ruku. 

Sara Vidak i njeni advokati su sve vrijeme tvrdili da je sudija nju najprije verbalno i fizički napala, a kada je navodno shvatila šta je uradila, optužila je djevojku da ju je napala dok je obavljala dužnost. 

Ova presuda je donijeta u skladu sa ugovorom između Srbije i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima iz 2009. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.