IJZ: Uobičajen broj oboljelih za ovaj period,  grip pod kontrolom
Foto: Screenshot

Nema epidemije

IJZ: Uobičajen broj oboljelih za ovaj period, grip pod kontrolom

Prošle sedmice izabranim ljekarima javilo se 190 osoba sa simptomima nalik gripu, potvrdili su Televiziji Crne Gore u Institutu za javno zdravlje. Virus je potvrđen kod 36 pacijenata. Iz Instituta navode da je to uobičajen broj oboljelih za ovaj period i da je situacija pod kontrolom.

Čekaonice u podgoričkom Domu zdravlja su pune. Sve je više pacijenata koji se izabranim ljekarima javljaju sa simptomima gripa. 

“Najčešći simptomi su povišena temperatura, pacijeneti navode da kod kuće izmjere 39-40 stepeni kašlju suvo, osjećaju bolove po cijelom tijelu, dolaze blago iznemogli “, kaže Bojan Bekan izabrani doktor Dom zdravlja Podgorica.

Tokom prethodne sedmice 190 osoba imale su simptome virusa dok je kod 36 potvrđeno da boluju od gripa. Uglavnom obolijeva radno aktivno stanovništvo. 

“Ove sedmice počele su škole i vrtići zato očekujemo da se struktura oboljelih u budućem vremenu promijeni u smislu da će ubuduće biti više obolijevanja među djecom školskog i predškolskog uzrasta”, kaže Darinka Marković iz Instituta za javno zdravlje

Bekan je naveo da su za sada to uglavnom mlađi pacijenti koji dolaze inicijalno zdravi ne nose neke hronične bolesti, dodajući da je to dobro jer takvi pacijenti kroz nekoliko dana i ozdrave,

Svjesni da je sezona virusa građani se štite od gripa svojim metodama.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da se građani još mogu vakcinisati u domovima zdravlja.vakcine ne mogu primiti mlađi od šest mjeseci, ozbiljno oboljeli ili oni koji su alergični na sastojke vakcine.

Treba imati u vidu onog trenutka kada primite vakcinu niste odmah zaštićeni, treba da prođe 2-3 sedmice da naš organizam razvija antitijela koja su neophodna da bi nas štitila od gripa. 

Kako su kazali iz Intituta za javno zdravlje, ako se zakačiti virus gripa, preporučuju da se preleži da bi se izbjegle komplikacije.

Zbog povećanog broja oboljelih od gripa. zabranjene su posjete pacijentima koji se nalaze na liječenju u Kliničkom centru . 

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.