Plate novinara nedovoljne za normalan i pristojan život
ilustracija

Situacija se dodatno pogoršala

Plate novinara nedovoljne za normalan i pristojan život

Povodom 23. januara Dana novinara Crne Gore Sindikat medija Crne Gore (SMCG) ocjenjuje da tokom protekle godine ni u jednom segmentu nije došlo do poboljšanja ekonomskog položaja zaposlenih u crnogorskim medijima niti su uslovi rada popravljeni na bilo koji način.

"Zarade koje primaju naše koleginice i kolege su i dalje ispod državnog prosjeka i nedovoljne za normalan i pristojan život. To je i dalje tema kojom se bavi isključivo SMCG, dok poslodavci iz sektora medija ne žele o tome da pričaju i čak su prekinuli socijalni dijalog. Podsjećamo da su poslodavci jednostrano odlučili da obustave pregovore o novom Granskom kolektivnom ugovoru koje je SMCG inicirao još 2016. godine. Na taj način je dodatno pogoršan ambijent u kojem rade zaposleni u medijima", saopštli su iz Sindikata medija.

Konstatovali su da se između dva Dana novinara situacija dodatno pogoršala i u jednom dijelu lokalnih javnih emitera i sada, na primjer u Ulcinju gdje se zaposlenima duguje 15 zarada i doprinosi za najmanje tri godine, polako prelazi u agoniju, a kao rješenje im se nudi otvaranje televizije.

"I druge opštine kreću u neracionalno formiranje televizija bez javnih rasprava i analiza, a da pri tom ne mogu da obezbijede ni normalno finansiranje postojećih radio emitera. U Beranama (gdje se zaposlenima duguje osam neto zarada) su, za sada, odustali od te ideje, ali u Herceg Novom još nisu i postoji mogućnost da se ugrozi Radio koji sada normalno funkcioniše. Zbog toga pozivamo Vladu da što prije počne rad na izmjenama Zakona o elektronskim medijima kako bi se obezbijedila finansijska održivost , za šta se SMCG aktivno zalaže već duže vrijeme", poručuju iz Sindikata.

Podsjetili su i da je protekli period obilježio i najteži slučaj napada na novinare u posljednjih nekoliko godina - ranjavanje Olivere Lakić koje je ostalo neriješeno i sa protokom vremena postaje sve teže za rasvjetljavanje i zato u Sindikatu sumnjaju da će, i pored velikog pritiska i navodne brige institucija sistema, i taj slučaj ostati neriješen.

"Najnovija presuda po kojoj je istraživački novinar Jovo Martinović osuđen na 18 mjeseci zatvora za krivična djela stvaranje zločinačke organizacije i neovlašćena proizvodnja, posjedovanje i promet opojnih droga, pokazuje da se sa pritiskom na novinare nastavlja i to u novoj, do sada nepraktikovanoj formi", navodi se u saopštenju.

SMCG će, poručuju, i u narednom periodu nastaviti da prati dešavanja na medijskoj sceni i unutar crnogorskih medija i da o tome javno govori.

"Sve u nadi da će podaci koje saopštavamo i problemi na koje ukazujemo doći do onih koji su nadležni za njihovo rješavanje i da će se uslovi rada u ovoj djelatnosti primaći makar minimumu koji podrazmjeva rad u dostojanstvenim uslovima", zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.