Vučinić: Od voznoga parka popova SPC ne bi se postidio ni Bundestag, Džomić: Zenka Mirašu plaća i Total TV
ilustracija

Pomoć vjerskim zajednicima iz budžeta

Vučinić: Od voznoga parka popova SPC ne bi se postidio ni Bundestag, Džomić: Zenka Mirašu plaća i Total TV

Od 200.000 eura, koliko je budžetom Ministarstva za ljudska i manjinska prava opredijeljeno za pomoć vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, najviše novca prošle godine pripalo je Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i to oko 54.000 eura. Crnogorsku pravoslavnu crkvu država je pomogla sa gotovo 50.500, a Srpsku pravoslavnu crkvu (Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka) sa 40.000 eura. Katoličkoj crkvi pripalo je 36.215 eura, a Jevrejskoj zajednici Crne Gore 19.500 eura, pišu Dnevne novine.

I dok iz Islamske zajednice nije bilo komentara, “ljuti protivnici” CPC i MCP saglasni su, makar u ocjeni da raspodjela pomoći vjerskim zajednicama nije pravedna.

Iz resora Mehmeta Zenke Dnevnim novinama su kazali da je na osnovu zahtjeva vjerskih zajednica u Crnoj Gori, a u skladu sa Kriterijumima za dodjelu materijalne pomoći vjerskim zajednicama, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u 2018. godini dodijelilo ukupno 200.000, ne precizirajući o kakvim kriterijumima je riječ.

Komentarišući prošlogodišnju raspodjelu novca iz budžeta, potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić kaže da je Zakonom riješeno kome su sredstva namijenjena, a da su budžetom predviđene ukupna sredstva, na šta oni ne mogu uticati. Ipak, raspodjelu ne smatra pravednom kad je, kako tvrdi, Beogradska patrijaršija, najbogatija organizacija u zemlji, “dobila čak 40.000 eura, a od voznoga parka njihovih popova i monaha ne bi se postidio ni Bundestag”.

“S ovim novcem, vjerovatno će ga uvećati i kupiti još jedan džip marke ‘mercedes'”, kaže Vučinić.

Imajući u vidu da je Zakonom riješeno da se svim crkvama i vjerskim zajednicama godišnje dodjeljuje pomoć, budžetom je, kaže Vučinić, predviđena više nego skromna suma, u ukupnom iznosu od 200.000 eura.

“Cinično je i razmišljati o nekim većim ili manjim iznosima, ili raspravljati kome je dodijeljeno najviše novca, kad je raspon između najmanjega i najvećega iznosa, svega nekolika hiljada eura. Ali je skandalozno je da se Zakonom predviđa pomoć Beogradskoj patrijaršiji, i ona po tome osnovu dobije nešto preko 40.000 eura. Ta organizacija, koja sebe zove Crkvom, ne samo što za račun Srbije predvodi ustanak protivu ustavnoga poretka, nego i novac stečen prodajom državne zemlje, od milodara iz Manastira Ostrog i šverca roba, vrećama iznosi iz zemlje i finansira cijelu Srpsku crkvu u toj istoj Srbiji. E nju svake godine naša država donira još i novcem iz budžeta”, poručio je potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC.

Sa druge strane, protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske već godina ukazuje da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava vrši raspodjelu novčanih sredstava Crkvi i vjerskim zajednicama na osnovu nezakonitog akta koji je u suprotnosti sa Zakonom o državnoj upravi.

Naime, on tvrdi da Ministarstvo nema pravo da donosi opšti podzakonski akt koji se zove Kriterijum nego samo Pravilnik, a Pravilnik ne postoji.

“Umjesto Zakonom propisanog Pravilnika postoji Zakonom nepropisani nezakoniti Kriterijum u kome nema ni jednog jedinog kriterijuma na osnovu koga bi se vršila objektivna i društveno opravdana raspodjela budžetskih sredstava. Nažalost, Upravna inspekcija, a i drugi organi koji su nadležni za kontrolu trošenja budžetskih sredstava već godinama ne reaguju na nezakonito i diskriminatorno postupanje Ministarstva”, kazao je Džomić.

I prošlogodišnje postupanje Ministarstva u ovom pogledu ocjenjuje pristrasnim i diskriminatornim. Ministar Zenka je, dodaje, dao lični pečat tome i veoma je uspješan kada je diskriminacija u pitanju.

“Ne samo da nemam ništa protiv što se Zenka javno hvali da kao vjernik ide u džamiju i klanja džumu nego smatram da je lijepo što se javno iskazao kao vjernik. Međutim, iz izvještaja se vidi da on favorizuje Islamsku zajednicu. I neka je sa srećom kad ga je zapalo”, poručuje Džomić.

Ipak, koordinator Pravnog savjeta MCP kaže da javnost treba da zna da je Mitropoliji od Ministarstva u 2018. godini uplaćeno samo 2.842 eura i ni cent više.

Tvrdi i da ministar za ljudska i manjinska prava “favorizuje bivšeg sveštenika Miraša Dedeića i njegovu organizaciju”.

“Vidio sam da je Ministarstvo Dedeiću prethodnih godina uplaćivalo novac čak i za dodatne kanale za Total TV, za polomljena stakla i ko zna za šta sve nisu davali novac, a što nema nikakve veze sa vjerskim aktivnostima. Mislim da se Dedeićeva organizacija skoro u potpunosti finansira iz budžeta i zato sam prije neku godinu rekao da je to Vladina organizacija. Zenka se već pune dvije godine od kako je ministar pojavljuje kao veliki Dedeićev propagator i pomoćnik. I red je da se i to zna”, zaključio je Džomić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.