DPS i LP: Službeni jezik da bude crnogorski

Glavni grad

DPS i LP: Službeni jezik da bude crnogorski

Odbornici DPS-a i LP predložili su komisiji za izradu statuta Glavnog grada da u ovom aktu doda novo poglavlje koje će se odnositi na upotrebu jezika i pisma.

Ovo poglavlje bilo je izostavljeno u nacrtu dokumenta.

Odbornici DPS-a Ivan Jeknić, Vladimir Vojinović, Nataša Gazivoda, i Jovan Rabrenović iz LP predlažu član koji definiše da je u Skupštini Glavnog grada službeni jezik crnogorski jezik, da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, te da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, piše Dan.

Oni su predložili i da se nacrti akata daju na javnu raspravu na crnogorskom jeziku, kao i da se opšti akti koje donose organi lokalne samouprave objavljuju na crnogorskom jeziku.

Takođe, odbornici DPS-a i LP predlažu da se u članu 65 izmijeni stav 2 na način da tajnim glasanjem za izbor predsjednika Skupštine rukovodi predsjedavajući, kome u radu pomaže odbornik iz partije, odnosno koalicije koja ima najveći broj odbornika u Skupštini i sekretar Skupštine.

Nacrtom je, između ostalog, bilo definisano da predsjedavajućem pomaže najmlađi odbornik u Skupštini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.