Osam osoba umrlo usled predoziranja
ilustracija

Porast narkomanije

Osam osoba umrlo usled predoziranja

Iz NVO "4 lajf" upozoravaju na porast narkomanije, te da najnoviji podaci pokazuju da su dvije osobe preminule od posljedica predoziranja u posljednja dva mjeseca, odnosno ukupno osam za posljednjih godinu.

Direktor te NVO Saša Mijović kazao je za "Dan" da su radom na terenu utvrdili da zavisnici od heroina sve češće prelaze na kokain, što može izazvati ozbiljne posljedice zbog različitih uticaja ta dva opijata na organizam.

On objašnjava da zabrinjava to što zavisnici od heroina nakon što uzmu terapiju "buprenorfin" ili "metadon" i prevaziđu krizu, ubrizgavaju kokain u venu preko igle, što može da izazove ozbiljne posljedice.

"Prema našim informacijama, zavisnici koji su se predozirali koristili su sintetičke droge i heroin. Još ne znamo šta je razlog zbog kojeg korisnici heroina prelaze na kokain, ali radi se o dvije psihoaktivne supstance koje potpuno različito djeluju na organizam, heroin usporava, uspavljuje i smiruje tijelo, a kokain mu daje energiju, adrenalin. Takve promjene mogu da izazovu srčani udar kod zavisnika i ostave trajne posljedice", rekao je Mijović.

Kao mogući razlog navodi pad cijene kokaina na tržištu, tako da sada zavisnici mogu da ga nabave za 10 ili 20 eura.

"Imamo sve veći broj mladih koji koriste sintetičke droge, kokain i marihuanu, a pad broja zavisnika od heriona. Na drugoj strani, državne institucije, posebno Ministarstvo zdravlja, ništa ne preduzimaju da spriječe porast broja korisnika droga. Imamo situaciju da sve češće registrujemo osnovce i srednjoškolce koji počinju da eksperimentišu. Imali smo slučajeve gdje čitava jedna grupa 14-godišnjaka konzumira marihuanu i ukoliko se na vrijeme ne reaguje, bojim se da će se problem narkomanije oteti kontroli", ističe Mijović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.