Francuska kaznila Gugl sa 50 miliona eura zbog ličnih podataka
Foto: Tanjug/AP

Francuska kaznila Gugl sa 50 miliona eura zbog ličnih podataka

Francusko tijelo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Gugl na rekordnu kaznu od 50 miliona eura zbog nedovoljno transparentnog obavještavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to tijelo.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Gugl nalog i koristi svoj uređaj.

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni, ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

Nekad je potrebno do pet klikova da se sitgne do jedne informacije, rekao je za Frans pres Matijas Mulen direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocijenio da Gugl ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.