DPS Kotor: Stavili ste eloksir na zgradu muzeja prije dva mjeseca, sad ga skidate
OO DPS Kotor

Reagovanje na saopštenja GP URA

DPS Kotor: Stavili ste eloksir na zgradu muzeja prije dva mjeseca, sad ga skidate

Postoji samo jedna istina u vezi zamjene bravarije na zgradi Muzeja u Perastu, a to je da je u mandatu ove vlasti postavljena eloksirana bravarija čiju zamjenu gospodin Medin najavljuje, opet o trošku građana. Sve ostalo je okolišanje i bježanje od činjenica, kazali su iz Opštinskog odbora DPS Kotor.

"Samozvani i samovoljni meštri od kulture, ukoliko ste zatekli nekoliko eloksiranih prozora, vjerovatno je bilo logičnije da i njih i sve ostale zamijenite opremom adekvatnog materijala, shodno zakonu. Umjesto toga, vi ste pokrili zgradu eloksiranom bravarijom, koja na kulturno-istorijskom zdanju nije ništa drugo do promašaj. Za opremanje zgrade muzeja prikladnom bravarijom imate našu podršku - ali je problem u pokušaju izvrtanja činjenica o radnjama koje su prethodile", naveli su iz OO DPS Kotor.

Ističu da se nadaju da će Medin ispostovati propise kao sto se radilo u ranijem periodu, kada su četvoro balkonskih vrata i dvoje ulaznih zamjenjeni adekvatnim od borovine, kao i kada su za krov nad aneksom muzeja  i pristupne rampe za invalidna lica, prvo dobijeni konzervatorski uslovi po kojima je urađen projekat pa tek onda izvedeni radovi.

Uvidom u dokumentaciju o javnoj nabavci Direkcije za uredjenje i izgradnju Kotora, br.74/18, jasno se vidi da je na zgradu Peraškog muzeja postavljeno 7 eloksiranih prozora i 11 vrata, čija je zamjena koštala 10.598,97€.

"Dakle ne njih par, već gotovo svi. Dva mjeseca kasnije vizionari lokalne vlasti dosjetili su se da zgradu muzeja ne bi trebalo da „krasi” eloksir, pa su dali nalog da se novokupljena demontira i stavi nova, adekvatna, koju takođe treba platiti. Ovakvo donošenje odluka i trošenje novca lako može ukazivati i na korupciju, jer ekspresno postavljanje pa mijenjanje bravarije predstavlja više nego osnov za sumnju. Stoga nas pored ostalog zanima i šta će se desiti sa novim eloksirom nakon uklanjanja i hoće li imati ikakvu namjenu, pošto je plaćen preko 10 hiljada eura. Nesavjesnim upravljanjem institucijom kulture, novcem, imovinom naslijeđenom vijekovima unazad, lokalna vlast pokazuje kakvi su to kadrovi koje postavljaju da vode bilo šta u Kotoru i šta oni rade", kazali su iz DPS-a.

Dodajući da, izmišljanje izgovora i izvrtanje teza tipični su znaci panike lokalnih sudionika u vlasti, koji neće promijeniti činjenicu da je nad zgradom Muzeja u Perastu počinjen zločin u kulturi, i da se lokalni vlastodršci uopšte ne stide da svoju krivicu prebacuju na druge.

"A sigurno su se stidjeli kad su u decembru delegaciju UNESCO-a primili u Muzeju koji su „umotali” u eloksiranu bravariju, koju su nakon oštre kritike eksperata odlučili da zamjene. Na kraju, podsjećamo ove koji se smatraju prozvanima - nemojte da partije staju u zaštitu kadrova za koje kažete da nisu partijski. Pomalo je smiješno, i nepotrebno razotkrivate dimenzije vaše slabašne kamuflaže iza patetičnih priča o profesionalizmu i lokal patriotizmu. Imate puno toga da uradite – da dobro preispitate još neke postupke vaših poslušnika iz oblasti kulture i kulturnog naslijeđa. Procedure, imenovanja kadrova, odnos prema spomenicima, odnos prema nematerijalnom naslijeđu, odnos prema kulturi Kotora kao najosjetljivijem segmentu njegovog identiteta. Mi ćemo sa zadovoljstvom otvoriti ove teme, kroz aspekte profesionalizma, etike, lokal patriotizma, politike i na kraju zakona", zaključiju iz OO DPS Kotor.

IMG4f50278907590c0d7ce26f8b760273b9V

IMG6cc9516c931319f802c24510b35dc631V

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.