Hitno ući u procesuiranje krivičnih djela protiv životne sredine
ilustracija

Koalicija 27

Hitno ući u procesuiranje krivičnih djela protiv životne sredine

Koalicija 27, mreža od 20 nevladinih organizacija koje se bave životnom sredinom i klimatskim promjenama pozdravila je objavljivanje Zajedničke pregovaračke pozicije.

Smatraju da zahtjevi EU predstavljeni u Poziciji jasno reflektuju probleme i neodržive prakse u Crnoj Gori na koje je Koalicija 27 ukazivala tokom prethodnih godina, a posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštite prirode, kvaliteta vazduha, voda, klime i horizontalnog zakonodavstva.

"Iako je EU objavila svoju poziciju, pregovaračka pozicija Crne Gore kao zemlje kandidata i dalje je zadržala stepen tajnosti “INTERNO”, zbog čega pozivamo Vladu Crne Gore da ovaj dokument učini dostupnim javnosti. Porazna je činjenica da nevladin sektor ostvaruje kvalitetniji i bolji dijalog sa tijelima EU, nego sa odgovornim nacionalnim institucijama, te da o zahtjevima naše države saznajemo ili nagađamo iz Zajedničke pregovaračke pozicije, koji se zapravo tiču svih crnogorskih građana", naveli su u saopštenju.

Zahtjevi iz Pregovaračke pozicije EU nam, tvrde, slikovito prikazuju koliko nam sve manje vremena ostaje za obezbjeđivanje djelotvornog sprovođenja složenih direktiva.

Kako je u navedeno u početnom zahtjevu, EU očekuje da zaštite životne sredine sada bude uključena u definisanje i sprovođenje svih sektorskih politika kao i da sve nove investicije poput HE na Morači, istraživanja nafte i gasa, malih hidroelektrana, treba već sada da odražavaju nacionalno zakonodavstvo u oblasti životne sredine, u skladu s evropskom pravnom tekovinom.

"Smatramo da je za ispunjenje ovoga zahtijeva potrebno uraditi prije svega nacionalnu reviziju strateških i investicionih planova, počevši od Strategije razvoja energetike, turizma, saobraćaja, kao i prostornih planova višeg reda. Takođe smatramo da je neophodno uozbiljiti primjenu zakonskih propisa vezanih za zaštitu potencijalnih Natura 2000 područja, očuvanja dobrog ekološkog statusa voda, kao i procjena uticaja na životnu sredinu sa svrsishodnim javnim raspravama", saopštila je Koalicija 27.

Kad je riječ o prelaznim mjerama EU nas upozorava, dodaju, da moramo imati detaljne planove implementacije praćene jasno utvrđenim fazama za primjenu pravne tekovine. 

"Za oko 13 najtežih direktiva, obavezali smo se 2016. god (NSAP) da hitno, a do kraja 2018. god donesemo Specifične planove za implementaciju direktiva (DSIP). To se posebno odnosi na  direktive o otpadu, vodama, emisijama zagađenja u vazduh pošto su one od ključnog značaja za komponentu povraćaja troškova i biće visoko prisutne u strategiji finansiranja tokom dužeg vremenskog perioda. Izostanak ovih planova govori o tome koliko smo spremni za budući proces pregovora. Prema izvještaju o realizaciji akcionog plana NEAS – a za period jul – decembar 2018 u dijelu pripreme Specifičnih planova implementacije direktiva (DSIP) iz oblasti otpada navodi se da su planovi u finalnoj fazi pripreme s toga zahtijevamo da planovi budu javni kako bi javnost imala uvid u sadržaj planova i mogućnost komentarisanja", tvrde iz Koalicije 27.

Ocjenjuju da je kritična nespremnost države upravo  vezana za oblast upravljanja otpadom i situaciju da dvije lokalne samouprave nijesu uspostavile sistem upravljanja otpadom u skladu sa zakonom, dok u cijeloj državi postoje samo 4 gradska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa neprihvatljivom dinamikom izgradnje novih postrojenja i kanalizacione mreže.

Poslije više decenija institucije se, ističu, bore sa 350 nelegalnih deponija, gradskih smetlišta, nepoznatim količinama deponovanog, otpada prema frakcijama i različitim tokovima otpada.

"U zajedničkoj pregovaračkoj poziciji ističe se da je neophodno raditi na implementaciji Planova kvaliteta vazduha koji su donešeni za Pljevlja, Podgoricu i Nikšić a u prilog tome govori činjenica da civilni sektor godinama upozorava da je neophodno sprovesti konkretne mjere kako bi se riješio problem zagađenja u pomenutim gradovima. Prema najnovijem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije Pljevlja se nalaze na listi najzagađenijih gradova na svijetu upkos svim pravnim obavezama i standardima koji ograničavaju prekomjernu emisiju zagađujućih čestica. Ne postoji dugoročni plan niti na lokalnom niti na nacionalnom nivou kako problem riješiti, a do sada preduzete mjere nisu dale nikakve efekte", upozorava u saopštenju 20 NVO.

Pridružujući se zahtjevima EU, traže da se hitno uđe u djelotvorno sprovođenje i procesuiranje krivičnih djela protiv životne sredine (Direktiva 2008/99/EZ) i odgovornosti (Direktiva 2004/35/EZ), pristupi jačanju inspekcijskih službi na regionalnom i lokalnom nivou i obezbijedi nezavisno funkcionisanje tijela za izdavanje ekoloških dozvola poput Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

"EU je takođe prepoznala kao ozbiljan problem koncepta nesvrsishodnih i netransparentnih javnih rasprava i učešća javnosti zbog čega zahtijeva djelotvorno sprovođenje procesa posebno u dijelu horizontalnog zakonodavstva tj. strateških i procjena uticaja na životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Izrazili su i zabrinutost za planiranje i upravljanje finansijama koje je sada procijenjeno na 1,4 milijardi eura,  čiji se iznos ne umanjuje i pored do sada uloženih 200 miliona eura.  

"Zahtjevi EU iz pregovaračke pozicije i prakse sprovođenja evropskih propisa u Crnoj Gori koje smo imali priliku vidjeti do sada, jasno ukazuju na nedozrelost institucija i sistema, koje će nas sa dosadašnjom dinamikom implementacije odvesti ravno u dužničko ropstvo.", tvrde u Koaliciji 27.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.