Sjutra odluka o ukidanju pritvora Šariću
Darko Šarić

Sjutra odluka o ukidanju pritvora Šariću

Advokati Darka Šarića podnijeli su Apelacionom sudu žalbe, gdje traže ukidanje pritvora Šariću do pravosnažnosti presude, te će već početkom naredne nedelje biti poznato hoće li se Pljevljak posle pet godina naći na slobodi, piše Blic.

Da li će se posle pet godina naći na slobodi dok čeka pravosnažnost presude kojom je osuđen na 15 godina robije, pitanje je koje se postavlja od 10. decembra, kada su branioci Šarića uložili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u poslednjoj nedelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom merom (poput nanogice).

Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od automatskih produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamijene nanogicama ili drugim mjerama (poput zabrane komuniciranja sa svedocima i slično).

Međutim, kako saznaje Blic, odbrana Darka Šarića ove nedelje uložila je novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da presiječe i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zamjeni pritvor Šariću.

S obzirom na to da se ovakve vrste predmeta rješavaju po hitnom postupku, sudbina Pljevljaka biće poznata kako već u ponedeljak, naglašava izvor "Blica" iz pravosuđa.

 Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega, najprije je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina zatvora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.