Janjić: Ideja lidera DFa suluda, kopija „Velike Albanije”
Dušan Janjić

O otvaranju granica između Crne Gore, Srbije i RS

Janjić: Ideja lidera DFa suluda, kopija „Velike Albanije”

Inicijativa lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića o otvaranju granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske direktna je kopija ideje o stvaranju „Velike Albanije”. Njihova interpretacija je „neka oni prave Veliku Albaniju, mi ćemo Veliku Srbiju. To je kontrastav po svaku cijenu, kaže za Pobjedu Dušan Janjić, politički analitičar.

Ideji dvojice lidera DF-a prethodila je najava albanskog premijera Edija Rame o otvaranju granice sa Kosovom, kao i njegova izjava da je „u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka“.

Janjić je za Pobjedu rekao da se, kada je u pitanju priča Dodika, Mandića i Kneževića o otvaranju granica, radi o „njihovoj individualnoj reinterpretaciji koja je veoma bliska nacionalističkim krugovima Albanije”.

Janjić smatra da je ideja lidera DF-a potpuno suluda.

“Ne znam da li su obaviješteni da i dio opštine koji im smeta Foča je u federaciji BiH. Ta priča ima veze sa mapom koja se tiče obnavljanja ideje Sandžaka kao prostora koji povezuje Bošnjake, a zauzvrat oni daju komunikaciju RS ka Srbiji. Tamo se ne pominje Crna Gora, ali bi udar na Crnu Goru išao preko Rožaja. To je nekad bio ruski plan, ali tu imaju dosta uticaja francuske obavještajne službe prije Makrona i Turske, ali glavno uporište su etnonacionalizmi domaćih političara. Njihove politike vode u rat”, kazao je Janjić.

Prema njegovim riječima, to su ideologije politike, ali ono što je realno je, kako je kazao, da će se Berlinski proces nastaviti, moguće etapno.

“Dogovor da BiH otvori bilateralne razgovore sa Kosovom o ukidanju barijera može da krene u tom pravcu. Ako bi BiH, pored ukidanja barijera, isposlovala ukidanje viza za građane Kosova, to bi bio jedan od prvih znakova da su, ipak, Ramini potezi dali neki rezultat. Nije isključeno da se to na kraju realizuje ukoliko bi došlo do kolapsa evropske ideje, u šta ne vjerujem, kao etnonacionalistička politika Albanije. Sve informacije kažu, međutim, da je Edi Rama odlazeći, pa to možemo posmatrati i u smislu da on pokušava da ojača sopstveni uticaj i odgodi odlazak sa vlasti”, kazao je Janjić.

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić kazao je za Pobjedu da je priča o otvaranju granica „veoma opasan potez, ali iz ugla nacionalista, veoma mudar“.

“Ovaj potez ima smisla samo ako se ispune određeni standardi koje propisuje Šengen, sve zemlje regiona deklarativno žele da uđu u njega i naravno, u EU. U suprotnom je veoma rizičan potez, jer u ovakvom stanju stvari granice nijesu prepreke, već filter za razne vrste krijumčarenja. Ovako se ide naruku organizovanom kriminalu i nacionalistima, koji idu „ruku pod ruku“. Ovakva odluka je pri tome donesena u trenutku kada su SAD, zahvaljujući politici prvog predsjednika ovog tipa, neaktivne u regionu, dok je EU u specifičnoj fazi, pa je i ona neaktivna, pa nema međunatodnog aktera koji može da spriječi ovu stvar, kao što je spriječena najava davanja albanskog državljanstva kosovskim državljanima”, dodao je Raonić.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.