Mladi vaterpolista Radonić najbrže do časnog krsta u Herceg Novom
Nikola Radonić, foto: Radio Jadran

Mladi vaterpolista Radonić najbrže do časnog krsta u Herceg Novom

U tradicionalnom plivanju za Bogojavljenskim krstom, koji organizuje Crkvena zajednica Herceg Novi, učestvovalo je 48 plivača među kojima ove godine i tri žene.

Do krsta prvi je doplivao vaterpolista Nikola Radonić, kojeg je paroh Živan darovao zlatnikom. Srebrnim medaljonima, koje je priložio Savo Damjanović, darovani su Jasna Marić, kao najstarija takmičarka i Nemanja Motika, kao najmlađi učesnik. Jasna je prošle godine osvojila ovo prizanje, dok je Nemanja kao najmlađi darovan i 2015. godine.

Temperatura mora danas u Herceg Novom je 11 stepeni, temperatura vazduha 9, ali to nije bio preveliki izazov za pobjednika, Nikolu Radonića.

– Ovo je druga godina kako plivam. Bilo je hladno, ali to nije nikakva prepreka. Bilo je dobrih plivača, ali, ipak sam malo bolji od njih – kazao je on i poručio svim mladima da se bave sportom, da budu uspješni i srećni.

Nekadašnja plivačica Jadrana, Jasna Marić, najstarija učesnica i ove godine, ističe da je vjera ono što je motiviše. Obećava da će plivati za Bogojavljenskim krstom dok je služi zdravlje.

– Na Bogojavljenje svi treba da zamisle želje, najviše za zdravlje. Što svima želim i da budu srećni. Nadam se da će i moj sin sljedeće godine skupiti hrabrst da zapliva samnom – navodi ona.

plivanjezakrstom191

Foto: Radio Jadran

Među takmičarima bila je i Banjalučanka Željka Šavija, koja sad živi u Herceg Novom.

– Svim ljudima želim ljubav i praštanje. Pazite se, nemojte biti ljuti, nemojte zamjerati – poručila je ona.

Ovom događaju prethodile su liturgije u parohijskim hramovima i svečana litija od hramova Svetog Spasa, na Toploj i Svetog Arhangela u Starom gradu do Škvera. Nakon osveštenja mora organizovano je plivanje za Bogojavljanskim krstom.

Ovom svečanošću proslavljaju se tri praznika Bogojavljanje, Krstovdan i Sveti Jovan. Po vjerskom učenju, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti. Poslije krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, vidio je kako se nebo otvara i Duh sveti kao golub silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočovjeka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje i tradicionalno se obilježava plivanjem za Časnim krstom.

U Herceg Novom na Škveru već sedmu godnu se organizuje plivanje za Časnim krstom, koje je nakon 65 godina, na inicijativu hercegnovskih crkvenih zajednica obnovljeno.

Izvor: Radio Jadran

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.