Učenik pretučen u Budvi: Incident se dogodio u toku nastave
Foto: ilustracija

Učenik pretučen u Budvi: Incident se dogodio u toku nastave

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” u Budvi došlo do nasilja i povređivanja učenika u toku časa, što postavlja pitanje bezbjednosti đaka i zaštite od nasilja u obrazovnim ustanovama.

U mišljenju zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković navodi se da se 13. novembra 2018. u SMŠ “Danilo Kiš” u Budvi dogodio incident, kada su u toku nastave, oko 14 sati, tri osobe (koja nijesu učenici te škole), od kojih su dva maloljetna, fizički napali učenika SMŠ, koji je tom prilikom zadobio povrede.

Napad je započeo u dvorištu i nastavio se u učionici.

Konstatuje se da su u SMŠ “Danilo Kiš” nakon incidenta preduzeli određene mjere i radnje saslušali su učenika u prisustvu roditelja i o događaju obavijestili Upravu policije CB Budva.

Zaštitnik zapaža da je Centar bezbjednosti Budva, po saznanju za događaj, u skladu sa svojim ovlašćenjima protiv počinilaca podnio krivične prijave odgovarajućim državnim tužiocima u Kotoru, odnosno Baru.

“Ovakav incident se, naravno, nije mogao predvidjeti, ali zaštitnika naročito zabrinjava podatak da se desio u vrijeme nastave i na mjestu gdje svi učenici kao i zaposleni treba da su zaštićeni i bezbjedni. Zapaža se da se u obrazovnim ustanovama odvijaju aktivnosti usmjerene na bezbjednost učenika (dežurstva nastavnika, učenika, postavljanje bezbjednosnih kamera na ulazu/holu). Međutim, i pored toga došlo je do nasilja i povređivanja učenika. U ovakvim i sličnim situacijama postavlja se pitanje bezbjednosti boravka učenika u školi i učinkovitost mjera koje se odnose na bezbjednost, a koje su trenutno uspostavljene u školama. Propisana dežurstva koja su neophodna u svakoj školi osnova su za održavanje reda, praćenja ponašanja učenika za vrijeme nastave i tokom odmora i treba da budu savjesno i odgovorno sprovođena. Zaštitnik takođe smatra da je potrebna aktivnija uloga svih zainteresovanih strana u cilju unapređenja bezbjednosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama”, ističe ombudsman.

Zaštitnik naglašava da slučajevi nasilja u školama, nažalost, nijesu rijetkost, štaviše u posljednje vrijeme su učestali i pored svih preventivnih aktivnosti koje preduzimaju, kako Ministarstvo prosvjete, tako i obrazovno-vaspitne ustanove ponaosob.

Veoma je značajna i primjena predviđenih programom “Škola bez nasilja” koji se nekoliko godina sprovodi u Crnoj Gori. Ove aktivnosti treba da pokažu kako se nijedno nasilje ne smije ignorisati niti tolerisati. Takođe, shodno uputstvu, škole treba da osnuju tim koji će pratiti proces u borbi protiv nasilja i čija je uloga ne samo intervencija u slučajevima nasilja, već i prevencije nasilja.

Prema mišljenju zaštitnika, škola je dužna da preduzme sve potrebne mjere i radnje kako bi učenici, a i zaposleni, boravili i radili u bezbjednim uslovima, što je nužan preduslov za ostvarivanje kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja. Konvencija o pravima djeteta UN propisuje da sve institucije, službe i ustanove odgovorne za brigu o djeci i njihovoj zaštiti treba da se pridržavaju uspostavljenih standarda, naročito u pogledu sigurnosti, zdravlja, u broju i prikladnosti njihovog osoblja kao i odgovarajućeg nadzora nad njima kažu iz institucije ombudsmana.

Izvor:Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.