Koji je motiv: Pokušao da se spali na trgu u Pragu
Foto: ilustracija

Pomogli mu prolaznici

Koji je motiv: Pokušao da se spali na trgu u Pragu

Srednjovječni Čeh pokušao je juče da se spali na Vaclavskom trgu u Pragu, gdje se prije 50 godina spalio student Jan Palah u znak protesta protiv sovjetske okupacije.

Taj 54-godišnji Čeh polio se juče oko 15 časova benzinom i zapalio, ali su mu u pomoć pritekli prolaznici i ugasili odjeću na njemu, posle čega ga je hitna pomoć prebacila u bolnicu s opekotinama na trećini tijela. 

"Prema prvim informacijama motiv nije politički ili društveni protest", kazala je češkom javnom radio servisu Radiožurnal portparol praške policije Andrea Zoulova. 

Očevici su češkim medijima kazali da je prije no što će se politi benzinom, muškarac stajao pored konjičke statue sveca zaštitnika češkog naroda Sv. Vaclava na istoimenom trgu i pričao nešto nerazumljivo, poput molitve. 

Muškarac se zapalio u nedjelji kada Češka obilježava 50. godišnjicu samospaljivanja studenta Filozofskog fakulteta Jana Palaha koji je 16. januara 1969. odabrao da položi svoj život i pretvori se u živu buktinju u znak protesta zbog invazije snaga Varšavskog pakta na čelu s Crvenom armijom avgusta 1968. godine, kao i da trgne Čehe i Slovake iz letargije u koju su zapali, mireći se sa životom u okupiranoj zemlji.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.