Demokrate uputile zahtjev za vanrednu sjednicu SO Pljevlja zbog aerozagađenja
Foto: Demokrate Pljevlja

Demokrate uputile zahtjev za vanrednu sjednicu SO Pljevlja zbog aerozagađenja

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u SO Pljevlja predložio je sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine Pljevlja zbog drastičnog prekoračenja dozvoljenih granica aerozagađenja.

Iz Kluba odbornika Demokrata kažu da je u dužem vremenskom periodu vazduh u Pljevljima zagađen P10 česticama, sumpor dioksidom i azot dioksidom u količinama višestruko većim od dozvoljenih.

"U ranim jutarnjim časovima 18.01.2019. godine, zabilježena su prekoračenja dozvoljenih granica i do 18 puta, čime je ozbiljno ugroženo zdravlje građana, naročito djece. Imajući u vidu da se ova pojava događa u kontinuitetu, a da se poslednjih dana bilježe mjerenja koja ukazuju na izuzetno ozbiljno zagađenje opasno po život građana, Klub odbornika Demokrata predložio je vanrednu sjednicu Skupštine. Dodatni razlog za ovaj predlog je i potpuno pasivan odnos lokalne uprave u odnosu na ovu najvažniju životnu temu. Zadatak Skupštine na vanrednoj sjednici bio bi donošenje obavezujućih odluka i utvrđivanje rok za njihovu realizaciju", navodi se u saopštenju ove partije.

Klub odbornika Demokrata predložio je i da Skupština opštine Pljevlja uputi protest prema Vladi Crne Gore koja ne poštuje Zakon o životnoj sredini i koja je glavni krivac za alarmanto stanje životne sredine u Pljevljima.

"Takođe, veoma je važno da SO Pljevlja uputi dopise i informiše o donijetim odlukama sve zvanične domaće i međunarodne adrese koje rade na Poglavlju 27 - Zaštita životne sredine", saopšteno je.

Kada je riječ o hitnim mjerama, SO Pljevlja bi prema riječima Demokrata, trebalo da donese nekoliko obavezujućih zaključaka i kratkoročnih mjera među kojima: besplatna distribucija zaštitnih maski za građane, predlog skraćenja radnog vremena za radnike na otvorenom, predlog nadležnom ministarstvu i direktorima škola za obustavljanje ili skraćenje nastave u vremenu drastičnog aerozagađenja i iznalaženje mehanizama za redovno obavještavanje građanja o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha.

"Očekujemo da će ovaj predlog biti uvažen i da se neće, kao što je do sada bila praksa, štititi Vlada Crne Gore i zagađivači, po cijenu života i zdravlja građana. Ovo je tema koja prevazilazi političke i bilo koje druge razlike, pa očekujemo da se prema istoj postupi jedino moguće – ljudski", navodi se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata Pljevlja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.