Drugi protest protiv vlasti u Nišu: "Vučiću, Srbija te više neće"(FOTO)

Više hiljada demonstranata okupilo se na Trgu kralja Milana u centru Niša na drugom protestu protiv lokalne i državne vlasti "Stop teroru, Niš bez straha, 1 od 5 miliona".

Okupljeni su skandirali "Nećemo sendviče" i "Lopovi, lopovi", a porukama na transparentima poručili "Vi idite, mi ostajemo", "Nas je ipak više", "Nećemo svjetlosne lampe, hoćemo željezničke rampe", "Dole diktatura", "Sistem te laže"...

Na protestu je govorio novinar Srđan Škoro koji je rekao da je "Srbija ustala" i da se "ovo ne da zaustaviti" jer se protesti, prema njegovim riječima, ove nedjelje održavaju u četrnaest gradova, a naredne će ih biti u dvadeset.

"Srbija te više neće! Vidiš li to, Vučiću? Od tijela svog naroda si napravio sendvičare. Sram te bilo! Od Srbije si napravio privatnu prćiju gdje ti i tvoji drugari besomučno kradete i lažete", rekao je Škoro.

Pozvao je i na bojkot izbora.

"Vučić nam svakog dana prijeti nekim izborima. Na te izbore niko normalan neće izaći jer to nisu izbori, to je kriminal! Na izbore će se izaći kad budu slobodni mediji, slobodni građani, slobodni izbori. Do tada nema izbora, neka ih raspisuje sam sa sobom", govorio je Škoro.

Okupljenima se obratio i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović koji je predložio da se svi zahtjevi pretoče u jedan, a to je "neopoziva i momentalna ostavka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića". 

Prošlonedjeljni zahtjevi ponovljeni su pred okupljenima. Osim ostavki ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, to su i "oslobađanje zarobljenih medija", stvaranje "nezavisnog regionalnog servisa" u Nišu, postavljanje rampi na pružnim prelazima, kraj partijskom zapošljavanju, prestanak akcija javnih izvršitelja i isključenja struje kod socijalno ugroženih građana, rasvetljivanje svih slučajeva paljenja automobila u gradu i "vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Nišu". 

Posle obraćanja govornika, demonstranti su prošetali ulicama kroz centar grada.

Pods,etimo, Pokret mladih "Za Niš bez straha" je prvi protest "1 od 5 miliona" u Nišu organizovao prošlog petka i, kako najavljuju, treći je planiran za naredni petak. 

Osim u Nišu protest je noćas organizovan i u Novom Sadu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.