Pronađen plan za podjelu Turske
Foto: Anadolija

U kancelariji generala FETO pučiste

Pronađen plan za podjelu Turske

Među dokumentima pronađenim u radnim prostorijama generala Sinana Surera, člana takozvanog "Vijeća za mir u zemlji" sastavljenog od članova terorističke organizacije FETO, a koje je rukovodilo pokušajem puča 15. jula 2016. godine, otkriven je plan za podjelu Turske.

Podjeli Turske, prema pronađenim dokumentima, prethodio bi građanski rat, javlja Anadolija.

Dokumenti iz fajlova pronađenih u kancelariji Surera u prostorijama Generalštaba Turske, po nalogu Suda u Ankari, uzeti su u razmatranje tokom suđenja za pokušaj državnog udara.

Prema informacijama Suda u Ankari, radi se o dokumentu na ukupno 19 stranica, koji je pažnju istražitelja privukao zbog oznake tajnosti koja je na njemu stajala kada je pronađen u ladici radnog stola generala pučiste Surera.

U dijelu dokumenta u dijelu s oznakom "izuzetno važno" navodi se kako je "potrebno naoružati grupe Alevita u Turskoj".

"Aleviti su veoma korisni u izazivanju dugotrajnih nereda praćenih vandalizmom i oružanom borbom", navedeno je u dokumentu.

U dokumentu je istaknut plan za izazivanje "opšte pobune na jugoistoku Turske". Navodi se kako bi na pobunu trebalo podstreknuti kurdsko stanovništvo te taj dio Turske odvojiti od ostatka zemlje.

U pronađenom dokumentu je navedeno i kako su "načinjeni određeni koraci na terenu s ciljem provođenja plana".

Teroristička organizacija Fetulači/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj. 

Tokom pokušaja vojnog udara u Turskoj je ubijena 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba. 

Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetulah Gulen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.