Opasna blizina: Sudar ruskih aviona na Dalekom istoku
ilustracija

Opasna blizina: Sudar ruskih aviona na Dalekom istoku

Dva ruska borbena aviona Su-34 sudarila su se na nebu tokom vojne vježbe na Dalekom istoku Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, avioni su letjeli u području između ostrva Sahalin i grada Habarovska.

Ruski mediji navode i da su očevici navodno vidjeli da su se piloti katapultirali, odnosno da su se vidjela dva padobrana.

Pretpostavlja se da su avioni pali negdje u Tatarski moreuz, koji spaja Japansko more na jugu sa Ohotskim morem na sjeveru.

Incident se dogodio na ruskom Dalekom istoku, 35 kilometara od obale iznad Japanskog mora, dok su avioni vježbali manevrisanje. Avioni su se opasno približili i dodirnuli jedan drugog, što je izazvalo sudar, navode iz ministarstva.

“Posade aviona su se katapultirale. Avion An-12 i dva helikoptera Mi-8 tragaju za pilotima u području katapultiranja. Borbeni avioni su letjeli bez municije“, ističu iz Ministarstva odbrane Rusije.

Su-34 je multifunkcionalni lovac bombarder koji može napadati ciljeve u vazduhu, na kopnu i moru. Ima dvočlanu posadu.

Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.