Odbijeno  priznavanje oko 100 sumnjivih diploma srednjih škola i fakulteta
ilustracija

Ministarstvo prosvjete

Odbijeno priznavanje oko 100 sumnjivih diploma srednjih škola i fakulteta

Ministarstvo prosvjete je u posljednje dvije godine odbilo da prizna oko 100 sumnjivih diploma srednjih škola i fakulteta, a u istom periodu podneseno je više od 30 krivičnih prijava, pišu Dnevne novine.

"U periodu od dvije godine odbijeno je priznavanje više od 60 zahtjeva za priznavanje visokoškolskih diploma. Glavni razlozi su što je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi ili se sumnja na falsifikat. Takođe, odbijeno je priznavanje oko 30 srednjoškolskih diploma”, kazala je PR prosvjetnog resora Milica Lekić.

Priznavanje diploma se i do sada vršilo na osnovu priznatih i relevantnih međunarodnih akata iz ove oblasti, ali Ministarstvo prosvjete, kaže ona, kao odgovoran resor, stalno radi na unapređenju te oblasti.

Cilj je, dodaje, zaštititi tržište od sumnjivih diploma, ali pritom ne ograničiti mobilnost i ostvarivanje prava na rad i zaposlenje.

“Upravo zato je Ministarstvo formiralo dvije radne grupe čiji je cilj da pripreme izvještaj o priznatim inostranim obrazovnim ispravama sa analizom postupka priznavanja i predloži mjere za unapređenje tog postupka. Jedna radna grupa bavi se srednjih obrazovanjem, a druga visokim”, pojašnjava Lekić.

Članovi tih radnih grupa su, pored Ministarstva prosvjete, predstavnici Univerziteta Crne Gore, Centra za građansko obrazovanje i studenata.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.