Putin na srpskom: Hvala vam na prijateljstvu; Mediji: Topao doček ne može nadomjestiti udarce koje je Rusija pretrpjela na Balkanu
Putin u Hramu Svetog Save

Putin na srpskom: Hvala vam na prijateljstvu; Mediji: Topao doček ne može nadomjestiti udarce koje je Rusija pretrpjela na Balkanu

Hvala vam na prijateljstvu, poručio je večeras na srpskom jeziku predsjednik Rusije Vladimir Putin ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje se okupilo više hiljada građana kako bi vidjelo Putina.

On je istu rečenicu ponovio i na ruskom ispred Hrama sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gdje su ispraćeni uz pjesmu "Ovo je Srbija". 

Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ispred Hrama je Putina došlo da vidi između 120.000 i 125.000 ljudi. Veliki dio njih došao je iz drugih djelova Srbije organizovano autobusima na poziv različitih udruženja, nevladinih organizacija, prenosi Anadolija.

Zapadni mediji: Herojska dobrodošlica, raskošan doček

Zapadni mediji ocjenjuju da je ruskom predsjedniku organizovan raskošan doček u Srbiji koja pokušava da se približi Evropskoj uniji.

Agencija Asošiejted pres navodi da je ruski predsjednik raskošno dočekan u Beogradu kako bi pokazao podršku srpskom "populističkom lideru i njegovoj promoskovskoj politici".

"Zvonila su crkvena zvona, topovi su pozdravljali, a pristalice mahale ruskim i srpskim zastavama na njegovoj ruti kroz srpsku prijestonicu", navodi američka agencija.

2019011723447259540835311Web
Foto:Predsjedništvo Srbije

AP navodi da je Srbija zadržala bliske veze s tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom uprkos formalnom traženju članstva u Evropskoj uniji.

Američka agencija navodi da su desetine hiljada pristalica Vučićeve desničarske partije dovedene autobusima u Beograd kako bi se okupili ispred Hrama Svetog Save, dok je nekoliko liberalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava izdalo saopštenje protiv "glorifikacija autoritativnog režima Vladimira Putina".

Agencija Frans pres (AFP) navodi da je ruski predsjednik u Srbiji dobio doček dostojan zvijezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave.



Francuska agencija navodi da srpske vlasti nisu štedjele na dočeku "dragog predsjednika Putina", "dragog prijatelja" koji je odlikovao domaćina predsjednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Uz istorijske, vjerske i kulturne veze sa "velikim slovenskim pravoslavnim bratom", Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP i dodaje da Srbija iako želi da uđe u EU odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenim posle pripajanja Krima.

AFP navodi da topao doček u Beogradu ne može da nadomjesti udarce koje je Rusija pretrpjela na Balkanu Moskva nije uspjela da spriječi ulazak Crne Gore u NATO 2017, što je put kojim se kreće i Makedonija.

2019011723447249240835002Web
Foto:Predsjedništvo Srbije

Londonski Gardijan navodi da je Putin stigao u Beograd da uruči visko državno odlikovanje srpskom lideru Aleksandru Vučiću, nadajući da će se poduprijeti jedan od nekoliko snažnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanje Moskve da zadrži uticaj na Balkanu.

"Srbija je Vladimiru Putinu priredila herojsku dobrodošlicu u četvrtak kada je ruski predsjednički avion stigao u Beograd praćen počasnom gardom borbenih aviona MiG-2 koje je nedavno donirao toj zemlji", navodi Gardijan.

Nemački Dojče vele navodi da je raskošan doček "viđen kao pokušaj srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da poboljša svoj imidž posle višenedeljnih protesta".

Pod naslovom "Putin upozorava Zapad na Balkanu dok Srbija priređuje raskošnu dobrodošlicu", BBC navodi da je ruski predsjednik došao Beograd da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da uđe u EU.

2019011723447249240835000Web
Foto:Predsjedništvo Srbije

BBC postavlja pitanje zašto Srbija, ako je toliko odlučna da uđe u EU, toliko pokazuje svoje prijateljstvo s Rusijom i ocjenjuje da se igranjem s vezama s Moskvom privlače konzervativno-nacionalistički glasači Vučića i njegove Srpske napredne stranke.

U diplomatskom smislu, ugošćavanje ruskog predsjednika predstavlja podsjetnik EU da lojalnost Srbije ne uzima zdravo za gotvo i da se drži svojih rokova o pristupanju 2025. godine, dodaje BBC.

Suština Putinove posjete ogleda se u protivljenju proširenju Nato-a na Balkanu

Suština Putinove posjete Srbiji ogleda se u protivljenju proširenju Nato-a na Balkanu, ali i na učvršćivanje veze sa svojim strateškim saveznikom, kazao je za Televiziju Crne Gore balkanski dopisnik ruskog lista "Komersant" Genadij Sisojev.

"Vladimir Putin je uoči posjete Beogradu iznio jednu ključnu tezu - Rusija se oštro protivi NATO-u na Balkanu. Mislim da ta rečenica oslikava posjetu Putina Srbiji. Rusija želi da Srbija ostane njen strateški partner u regionu i da se nikako ne približava NATO-u. Što se tiče EU Rusija se ne protivi zvanično, integraciji Srbije u EU ali joj je jasno stavila na znanje šta može da izgubi ako forsira evropske integracije. Beograd očekuje da Rusija riješi makar dva problema: da pomognu pronalaženju rješenja u vezi sa Kosovom, i da preko Rusije dobijaju gas," rekao je Sisojev.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.