Crna Gora zemlja koja ubrzano stari, stare ne treba posmatrati kao trošak ili teret
Foto: PR Centar

Crna Gora zemlja koja ubrzano stari, stare ne treba posmatrati kao trošak ili teret

Starije osobe ne treba posmatrati kao pasivne korisnike usluga, već kao društveni resurs koji je potrebno aktivirati i usmjeravati na mogućnosti i potencijale, kao i motivisati ih da doprinesu razvoju zajednice, ocijenjeno je na završnoj konferenciji projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”, koju je organizovao Crveni krst Crne Gore (CKCG), uz podršku Evropske Unije, Austrijskog Crvenog krsta i Austrijske agencije za razvoj.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, ukazala je da broj starijih širom svijeta ubrzano raste, navodeći da je u 2015. godini 12,3 odsto osoba na planeti bilo starije od 60 godina.

„Predviđanja pokazuju da će do 2050. godine taj broj porasti na preko dvije milijarde ili u procentima 21,5 odsto svjetske populacije. Crna Gora takođe spada u red zemalja koje ubrzano stare, a posljednje istraživanje Crvenog krsta pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje“, navela je Dubak, prenosi PR Centar.

To, kako smatra, ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima.

Prema riječima Dubak, da bi se umanjili negativni rizici koje sa sobom nose projektovane demografske promjene, neophodno je promijeniti način razmišljanja i obrazac ponašanja društva u cjelini.

„Naime, stariju populaciju ne treba posmatrati kao trošak ili teret (u smislu izdvajanja za penzije, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i sl), odnosno pasivnog korisnika usluga, već kao društveni resurs koji je potrebno aktivirati i usmjeravati na preostale, očuvane mogućnosti i potencijale, odnosno motivisati starije da doprinose razvoju zajednice“, poručila je Dubak.

9

Foto: PR Centar

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ivana Bošković, kazala je da je projekat “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”, jedan od pokazatelja marljivog rada CKCG i mreže DIGNITAS na unapređenju položaja starijih u Crnoj Gori i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastaviće dalje da podržava organizacije civilnog društva kad je u pitanju ova kategorija stanovništva“, poručila je Bošković.

Predstavnik CKCG, Igor Jokanović, je rekao da je mreža DIGNITAS jedna od jačih u regionu, navodeći da su, kad su imali ideju o osnivanju te asocijacije, bili skeptici i nisu imali predstave da će u Crnoj Gori biti toliko organizacija civilnog društva koje žele i mogu da se bave problematikom starijih.

Predstavnica Centra za socijalni rad Podgorica, Dragana Pešić, kazala je da su u toj ustanovi u svakodnevnoj komunikaciji sa starijom populacijom, navodeći da osluškuju njihove potrebe.

„U odnosu na raniji period, možemo da zaključimo da njihova potreba nije samo za materijalnim momentom i zadravstvenom zaštitom, već sve više imaju potrebe za socijalnim životom, aktivnostima koje će imati u slobodno vrijeme. Zadatak svih nas je da kažemo da su oni značajni članovi našeg društva, i da u granicama svojim mogućnosti, mogu još puno da pruže našem društvu“, navela je Pešić

Predstavnica organizacije Naše doba, Milena Andrijašević, pojasnila je da je ta organizaciija članica mreže DIGNITAS, kao i da su u okviru projekta CKCG dobili mini grant za realizaciju projekta.

„U prošloj godini smo sproveli projekat Kompjutersko opismenjavanje, u partnerstvu sa Savezom penzionera Crne Gore. Ciljna grupa su nam bile osobe starije od 65 godina. Kompjutersko opismenjavanje je izvršeno u tri ciklusa, gdje smo imali ukupno 30 polaznika“, navela je Andrijašević.

Predstavnik Crvenog krsta Italije, Flavio Ciriaci, predstavio je demografsku situaciju te države, i aktivnosti te humanitarne organizacije kojima se teži poboljšanu kvaliteta života starijih.

On je naglasio aktivnost Clown terapy, koja se koristi u uradu sa starijim osobama prilikom opružanja psihosocijaklne podrške.

14

Foto: PR Centar

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, govorio je o ulozi domova zdravlja u radu sa starijim osobama, kao i o segmentima koje treba unaprijediti.

On je ukazao na palijativnu njegu koja je neophodna, na probleme mentalnog zdravlja i demencije starijih, značajnoj ulozi zdravstvenog sistema u preoznavanju nasilja nad starijim osobama, kao pravima pacijenata u zdravstvenoj zaštiti.

Konferencija će biti nastavljena i sjutra, a obilježiće je prezentacije predstavnika Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca o djelovanju ove organizacije na nivou Evrope i planovima za unaprjeđenje kvaliteta života starijih.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.