Crna Gora prva sljedeća zemlja sa Zapadnog Balkana koja će se pridružiti EU
Artur Dmohovski

Poljska snažno podržava CG

Crna Gora prva sljedeća zemlja sa Zapadnog Balkana koja će se pridružiti EU

Crna Gora i Poljska kao članice NATO-a imaju izuzetno dobre odnose, a Poljska snažno podržava našu zemlju i ka Evropskoj uniji, kazao je za NOVU M ambasador te zemlje u Podgorici Artur Dmohovski.

On je kazao i da vjeruje da će Crna Gora biti prva sljedeća zemlja sa Zapadnog Balkana koja će se pridružiti Uniji, zbog liderske pozicije i napretka u pregovorima sa EU.

"2018. bila je veoma dobra godina za Crnu Goru, naročito na planu vanjske politike

Prije svega, najvažniji proces i najvažniji doprinos desio se na polju evropskih integracija. Mislim da Crna Gora brzo napreduje, a najbolji primjer je otvaranje poglavlja 27 u pregovorima sa EU , baš u decembru. To je bilo veliko i uspješno zatvaranje godine, mislim da sve ide kako treba",  ocijenio je u razgovoru za NOVU M ambasador Poljske u našoj zemlji Artur Dmohovski.

Komentarišući to što je CG već godinu i po i članica NATO, i njen doprinos kao najmlađe te koliko je izmijenjena slika o našoj zemlji od tada, Dmohovski kaže da je to uspjeh Crne Gore jer je slika promijenjena na bolje.

"Kao prvo, iz mog ugla gledanja i iz ugla Poljske, mi smo postali saveznici, u istoj smo Alijansi, mi smo u sjevernom dijelu Evrope, vi ste u južnom, i zajedno zatvaramo istočnu granicu NATO-a. Takođe je za nas važno imati saveznika na Mediteranu i Zapadnom Balkanu. Mislim da je to dobra budućnost prije svega u smislu bezbjednosti Crne Gore ali i cijelog regiona. Promjenilo je sliku na bolje. Crna Gora je inače veoma poznata u Poljskoj, mi imamo mnogo turista koji dolaze svake godine, dakle svi znaju za vas, ali naravno da će članstvo u NATO-u dosta pomoći objema nacijama", kaže ambasador Poljske.

Dodaje i da je Crna Gora sa najviših međunarodnih adresa prepoznata kao lider ka Evropkoj uniji, zbog čega je očekivano i da bude prva naredna zemlja koja će se pridružiti evropskoj porodici.

“Mislim da je to vrlo moguće, ako proces evropskih integracija bude išao dobro i dalje. Crna Gora ima dobre šanse da u narednih nekoliko  godina postane članica, najvjerovatnije prva naredna sa Zapadnog Balkana jer u ovom momentu vaša zemlja ima najviše otvorenih poglavlja i najuspješnija je u pregovorima sa EU", ocijenio je Dmohovski.

Na pitanje kakvi su odnosi dviju zemalja, te gdje se moze unaprijediti saradnja, on kaže da "imamo veoma dobre odnose politički, zajedno smo u Alijansi, Poljska podržava CG ka Evropskoj uniji, dakle nemamo otvorenih pitanja".

" Imamo dobru saradnju i u turizmu, CG je veoma popularna destinacija u Poljskoj. Mislim da treba da pojačamo ekonomsku saradnju, imamo mi i sad dosta poljskih kompanija koje rade u Nikšicu, Pljevljima, ali taj i broj ekonomskih razmjena mislim da nije koliki bi mogao da bude", kaže on.

A kao glavni razlog toga ambasador Dmohovski vidi nedostatak infrastrukture, odnoso slabe konekcije – autoputeve i pruge što bi trebalo razvijati kako bi se mnogo lakše dolazilo iz Poljske u Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.