Vlada Tereze Mej preživjela glasanje
Foto: Tanjug/AP

Pobjeda u Parlamentu

Vlada Tereze Mej preživjela glasanje

Premijerka Tereza Mej i njena konzervativna Vlada odnijeli su veliku pobjedu u Parlamentu Velike Britanije. Nakon sinoćnjeg neuspjeha, kada je odbijen njen prijedlog sporazuma o Bregzitu, večeras su parlamentarci glasali o povjerenju Vladi.

Ostanak Vlade podržalo je 325 parlamentaraca na prema 306 koji su glasali za smjenu, javlja Anadolija.

Skoro svi konzervativni poslanici podržali su Vladu Mej, iako je juče njih čak 118 glasalo protiv njenog sporazuma o napuštanju Evropske unije.

Demokratska sindikalna stranka (DUP), Vladin partner i najveća stranka u Sjevernoj Irskoj, takođe je glasala za povjerenje Mej. Laburistička stranka, Škotska nacionalna stranka i Liberalne demokrate glasali su protiv Vlade.

Prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi premijerke Mej podnio je juče nakon istorijskog poraza sporazuma o Bregzitu u Parlamentu sa 202 na prema 432 glasa, lider laburista Džeremi Korbin. Poraz na jučerašnjem glasanju je najteži koji je preživjela neka Vlada u istoriji Velike Britanije.

Rasprava uoči današnjeg glasanja o povjerenju dovela je do poziva na raspisivanje novog referenduma o Brgzitu i novih opštih izbora, ali je Mej kategorički odbacila oba zahtjeva.

Očekuje se da će Mej u ponedjeljak da obavijesti Parlament Velike Britanije o narednim koracima vezanim za Brgzit i otkriće svoj takozvani plan B.

Velika Britanija će da napusti Evropsku uniju 29. marta ove godine.

 

Theresa May's government survives a no confidence vote by 325 to 306 - but has yet to get MPs to back a Brexit planhttps://t.co/sQNa5Vp7Tu pic.twitter.com/VG6bKJqDCM

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) January 16, 2019

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.