48 stepeni u Australiji: 16 osoba hospitalizovano, pomor šišmiša
Foto:Twiter

Toplotni talas

48 stepeni u Australiji: 16 osoba hospitalizovano, pomor šišmiša

Rekordno visoke temperature vazduha zabilježene na sjeveru Australije tokom dva dana u novembru dovelo je do uginuća gotovo trećine letećih lisica, vrste šišmiša.

BBC javlja kako su naučnici s Western Sydney Univerziteta ustanovili da je zbog ekstremno visokih temperatura vazduha zabilježenih 26. i 27. novembra uginula gotovo trećina vrste šišimiša poznate i pod nazivom ”voćni šišmiši”.

Zvanični podaci pokazuju kako je prije decembra u Australiji evidentirano oko 75.000 letećih lisica, a naučnici vjeruju da je tokom dva dana u novembru stradalo oko 23.000 njih.Ovi podaci dobijeni su od volontera koji su nakon toplotnog udara posjetili sedam staništa letećih lisica.

DxATJJVXQAIkXq5

Foto:Twiter

Ekolog i šef naučnog tima Džastin Velbergen naglasio je kako evidencija nije urađena za sva staništa i da postoji mogućnost da je uginulo oko 30.000 jedinki.

Naučnici su upozorili kako su temperature  vazduha više od 42 stepena izrazito pogubne za leteće lisice, a tokom toplotnog talasa koji je krajem novembra pogodio Australiju, u Cairnsu je izmjereno 42,6 stepeni Celzijusa.

Mještani su tada primijetili mnoge šišmiše koji su s drveća pali u dvorišta, bazene i druge površine.

Djelovi Australije bilježe treći dan rekordne temperature vazduha koje su sezale i do 48. podioka.

aus

Foto:Twiter

Kako prenosi Gardijan, 16 osoba je hospitalizovano zbog toplotnog udara.

Zavod za hdirometeorologiju je objavio da su protekla 4 dana spadaju u 10 najtoplijih u poslednjih 80 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.