Tusk o Bregzitu: Ko će imati harabrosti da kaže šta je moguće rješenje u ovom slučaju?
Donak Tusk

Tusk o Bregzitu: Ko će imati harabrosti da kaže šta je moguće rješenje u ovom slučaju?

Predsjedniik Evropskog vijeća Donald Tusk se nakon rezultata glasanja o Bregzitu u britanskom parlamentu zapitao šta je moguće rješenje u ovom slučaju

"Ako je dogovor nemoguć, a niko ne želi Bregzit bez dogovora, ko će onda na kraju imati harabrosti da kaže koje je jedino pozitivno rješenje?", napisao je Tusk na Tviteru, javlja Anadolija.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je takođe izjavio da je nakon glasanja o Bregzitu povećan rizik da Velika Britanija bez sporazuma napusti Evropsku uniju.

"Pozivam Veliku Britaniju da što je prije moguće razjasni svoje namjere", kazao je Juncker.

Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Tereza Mej postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Bregzit). Na istorijskom glasanju, za sporazum o Bregzitu glasala su 202, a protiv 432 britanska zastupnika.

Premijerka Mej je nakon glasanja izjavila da bi se, u slučaju da opozicija bude tražila glasanje o povjerenju vladi, o tome već sjutra moglo raspravljati.

Ona je uoči glasanja u obraćanju parlamentarcima rekla da britanski narod nije odabrao Bregzit bez postizanja sporazuma te da novi izbori ne bi olakšali situaciju u zemlji.

Upozorila je tada parlamentarce da bi odbijanje sporazuma moglo značiti da Brgzita neće uopšte ni biti.

U međuvremenu, lider Laburističke stranke Džeremi Korbin je poslije glasanja odmah zatražio glasanje o povjerenju vladi premijerke Mej.

Donji dom britanskog parlamenta u srijedu će raspravljati o povjerenju vladi koje je tražila Laburistička stranka.

Britanski parlament je ovim rezultatima glasanja u velikoj mjeri preuzeo inicijativu nad pitanjem procesa Bregzita te ograničio djelovanje aktuelne vlade.

Odbacivanjem sporazuma preostalo je nekoliko opcija kao što su prijevremeni izbori kao i novi referendum.

Velika Britanija je referendumom 23. juna 2016. godine donijela odluku o izlasku iz EU-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.