Žugić: Ako Atlas banka ode u stečaj, šteta za finansijski sistem 220 miliona eura
Žugić, foto:AA

Saslušanje guvernera CBCG

Žugić: Ako Atlas banka ode u stečaj, šteta za finansijski sistem 220 miliona eura

Odbor za ekonomiju Skupštine Crne Gore održao je danas konsultativno saslušanje guvernera Centralne banke Radoja Žugića, povodom stanja u bankarskom sektoru, s akcentom na IBM i Atlas banku, u kojima je uvedena privremena uprava, jer banke nisu bile solventne. Žugić je kazao da je IBM banka otišla u stečaj, a da u slučaju da se isto dogodi i s Atlas bankom, šteta za finansijski sistem bi iznosila oko 220 miliona.

Centralna banka Crne Gore krajem 2018. godine, zbog nesolventnosti u poslovanju uvela je privremene uprave u IBM i Atlas banci, koje su u vlasništvu biznismena Duška Kneževića. Privremena uprava je 3. januara uvela stečaj u IBM banci, dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija. 

Guverner Radoje Žugić danas je pred poslanicima kazao da je moratorijum u Atlas i IBM bankama morao da bude uveden da bi one preživjele, kao i da Fond za zaštitu depozita, koji garantuje isplate do 50.000 eura, ima više nego dovoljno sredstava da pokrije garantovane depozite građana. Guverner je potvrdio da šteta za finansijski sistem može biti i do 220 miliona eura ukoliko Atlas banka ode u stečaj. 

"Upozoravali smo u blagoj formi da banke imaju ranjiv karakter, upozoravli smo da su tri banke rizično poslovale, a da su dvije banke pogoršale svoje poslovanje. U decembru smo uveli prinudnu upravu u te banke i donijeli smo odluku o uvođenju stečaja u IBM banku, jer je bila u dugovanjima iznad vrijednosti svoje imovine. Atlas banka s druge strane ima šansu za oporavak, ona može da se revitalizuje kroz dokapitalizaciju i ne bih želio da se desi loš scenario za tu banku", rekao je Žugić, javlja agencija Anadolija.

Član Odbora Raško Konjević iz SDP-a pitao je guvernera Žugića kolika je vrijednost Atlas i IBM banke, a kolika su njihova dugovanja, da li će svi deponenti dobiti ono što su uložili i da li će Fond za zaštitu depozita "biti isušen" ako Atlas banka ode u stečaj. 

"Neko mora da odgovara zbog troška koji će imati finansijski sistem, a koji može da bude i do 220 miliona eura. Mislim da niko neće željeti da dokapitalizuje Atlas banku, jer je jeftinije otvoriti novu", rekao je Konjević. 

Žugić je odgovorio da CBCG ne radi procjenu na bazi emocija i da ne zna da li će biti uveden stečaj u Atlas banci. Potvrdio je Konjevićevu procjenu da šteta za finansijski sistem može biti do 220 miliona eura ako Atlas banka ode u stečaj. 

"Mali deponenti su potpuno zaštićeni do iznosa 50.000 eura, a preko ćemo vidjeti šta je u imovini banke", rekao je Žugić. 

2019011523442774140753678Web

"Mali deponenti potpuno zaštićeni do iznosa 50.000 eura"

Dejan Vujačić iz Centralne banke kazao je da je iznos garantovanih depozita u IBM banci 22 miliona eura. 

"Broj deponenata kojima će biti isplaćeni kompletni iznosi je 2.652, a nažalost 165 deponenata koji imaju depozite preko 50.000 eura ostaće na gubitku. Time je Fond za zaštitu depozita ispunio u potpunosti svoju primarnu obavezu, a to je zaštita malih deponenata", rekao je Vujačić, prenosi AA.

Kada je riječ o Atlas banci, u slučaju da dođe do stečaja, Fond za zaštitu depozita će isplatiti iznose do 50.000 eura deponentima u vrijednosti 95 miliona eura. Depoziti preko 50.000 eura u ovoj banci iznose 100 miliona eura. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.