Sedmica kineske kulture od 16. do 23. januara

Sedmica kineske kulture od 16. do 23. januara

Kultura, estetika i tradicija Kine, jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, biće predstavljena crnogorskoj publici kroz Sedmicu kineske kulture, koju od 16. do 23. januara organizuje Ambasada Narodne Republike Kine.

Kulturno bogatstvo Kine biće prezentovano kroz tri tematske cjeline - Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu Predstavu kineske nematerijalne baštine,saopšteno je iz Ambasade Kine.

Od 16. do 22. januara u bioskopu Cineplexx u Delta City-ju svakog dana u 18 sati biće prikazivana neka od najboljih ostvarenja kineske kinematografije.

Prvi film koji će biti prikazan je više puta nagrađivana drama „Naknadni potresi“, koju će publika moći da pogleda u srijedu. U četvrtak će biti prikazano ostvarenje „Pakleni poslovi“, u petak „Mladost“, u subotu će filmofili uživati u kultnom filmu iz 1993. godine, „Zbogom, moja konkubino“, dok je nedjeljna projekcija rezervisana za romantičnu komediju „Ljubav nije slijepa“. U ponedjeljak, 21. januara će biti prikazan film koji je osvojio četiri Oskara, „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“. Sedmicu kineskog filma zatvoriće projekcija filma čiji su kadrovi snimani i u Crnoj Gori – „Zlatni posao“, koji je na repertoaru 22. januara.

Koncert nacionalne simfonije biće izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, u četvrtak, 17. januara.

"Kineski umjetnici okupljeni u Gansu plesnoj trupi dočaraće kroz note i plesne pokrete veoma bogatu kinesku muzičku kulturu, iz različitih dijelova Kine. Ova trupa tvorac je remek djela kineskog plesnog teatra, pod nazivom „Put svile“, koji će biti izveden i za crnogorsku publiku", saopšteno je.

Foto3

Sedmica kineske kulture biće zatvorena dvodnevnom manifestacijom Predstava kineske nematerijalne baštine.

Osim toga, u centralnom atriju Delta City-ja tokom 22. i 23. januara biće prezentovani običaji i baština grada Quanzhou, kulturnog centra jugoistočne Azije.

"Posjetioci će moći da se upoznaju sa procesom nastanka brojnih poznatih kineskih rukotvorina, kao što su živopisne figure od riže, praznični lampioni napravljeni od papirnih traka, ali i sa drevnim vještinama oslikavanja predmeta, rezbarenja kamena, paljenja tamjana i ispijanja čaja, koji ima važno mjesto u kulturi Kine.

Papir vodi porijeklo iz Kine, u kojoj je i osmišljena umjetnost rezanja papira i pravljenja posebnih ukrasa. Jedan od najvećih kineskih majstora u rezanju papira Li Yaobao pokazaće svoje umijeće crnogorskoj publici", saopšteno je iz kineske ambasade.

Foto4

Ulaz na sva dešavanja je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mjesta neophodno rezervisati karte kod ustanova koje su domaćini događaja (Cineplexx i Crnogorsko narodno pozorište).

Obilježavanjem Sedmice kineske kulture Ambasada Narodne Republike Kine nastoji da doprinese daljem upoznavanju naroda Crne Gore sa kulturom drevne kineske civilizacije.

"Sedmica kineske kulture organizuje se u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.