Novine polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima: Od sada i elektronsko polaganje i usmeno
ilustracija

Izmjena dijela predmeta

Novine polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima: Od sada i elektronsko polaganje i usmeno

U skladu sa novom Uredbom o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima redefinisan je program polaganja stručnog ispita, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Za V, VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja polažu se predmeti: 

• Ustavno uređenje Crne Gore i osnovi sistema Evropske unije; 
• Sistem javne uprave; 
• Službenički odnosi; 
• Upravni postupak, upravni spor i osnovi kancelarijskog poslovanja i 
• Finansije; 

dok su predmeti za III i IV nivo kvalifikacije obrazovanja: 

• Osnovi ustavnog uređenja Crne Gore; 
• Osnovi sistema javne uprave i službeničkih odnosa; 
• Osnovi upravnog postupka i kancelarijskog poslovanja i 
• Osnovi finansija. 

Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se Ministarstvu javne uprave (za razliku od stare Uredbe po kojoj se prijava podnosila Upravi za kadrove).

"Uz prijavu kandidati prilažu i dokaze o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita (uvjerenje o stečenom nivou kvalifikacije obrazovanja i godina dana radnog iskustva na poslovima u nivou kvalifikacije obrazovanja za koji se polaže stručni ispit)", saopšteno je iz MJU.

Visina troškova polaganja stručnog ispita za V, VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja iznosi 10% prosječne bruto zarade. Visina troškova polaganja stručnog ispita za III i IV nivo kvalifikacije obrazovanja iznosi 5% prosječne bruto zarade, dok visina troškova ponovnog polaganja stručnog ispita iznosi 5% prosječne bruto zarade. 

Lica sa invaliditetom i lica iz porodica čiji su članovi korisnici materijalnog obezbjeđenja oslobađaju se troškova polaganja stručnog ispita. 

I pismeno i usmeno

Izvršena je i izmjena u odnosu na važeći način i postupak polaganja stručnog ispita, tako da se stručni ispit sastoji iz pismenog i usmenog dijela, pri čemu pismeni dio ima 5 pitanja od kojih svako nosi po 2 boda, a usmeni dio stručnog ispita se sastoji od 3 pitanja.

Pismeni dio stručnog ispita se polaže elektronski. 

Pisani dio stručnog ispita sastoji se iz pisanog testa koji kandidati izrađuju pod šifrom, elektronskim putem, koji priprema komisija. 

Pisani dio stručnog ispita za svaki predmet sadrži po pet pitanja i podrazumijeva provjeru znanja na način što kandidat bira jedan od više ponuđenih odgovora, odnosno daje odgovor na konkretno pitanje, na kojem se svaki tačan odgovor na pitanje boduje sa dva boda, tako da maksimalan broj bodova na pisanom dijelu testa za svaki predmet pojedinačno iznosi 10 bodova. 

Izrada pisanog dijela stručnog ispita traje 60 minuta. 

Usmenom dijelu stručnog ispita pristupiće kandidat koji je ostvario najmanje šest bodova na pisanom dijelu stručnog ispita, za svaki predmet pojedinačno. 

Usmeni dio stručnog ispita polaže se tako što se kandidatu postavljaju po tri pitanja iz svakog predmeta pojedinačno. 

Uspjeh kandidata na usmenom dijelu stručnog ispita ocjenjuje se ocjenom "položio" ili "nije položio" za svaki od predmeta. 

Stručni ispit položio je kandidat koji je za svaki predmet pojedinačno dobio ocjenu "položio". 

Kandidat koji je dobio ocjenu "nije položio" iz jednog predmeta ima pravo da iz tog predmeta polaže popravni ispit. 

O položenom stručnom ispitu Ministarstvo javne uprave izdaje uvjerenje. 

"Jedan od opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima je da državni službenik, odnosno namještenik mora imati položen stručni ispit za rad u državnim organima, izuzev državnog službenika koji je položio pravosudni ispit i namještenika sa osnovnom školom", saopšteno je iz MJU.

Više informacija o polaganju stručnog ispita možete naći OVDJE.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.