Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji
ilustracija

Zakon objavljen bez potpisa predsjednika Makedonije koji ga smatra neustavnim

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

Albanski jezik je, pored makedonskog, postao službeni jezik u toj zemlji.

Makedonsko Sobranje je 11. januara prošle godine sa 69 glasova "za", niti jednim protiv ni suzdržanim, usvojila Zakon o upotrebi jezika. Tim Zakonom predviđa se da u svim državnim organima Makedonije uporedo sa makedonskim jezikom i pismom, službeni jezik bude i albanski.

Zakon o jezicima danas je objavljen u Službenom glasniku. Predsjednik Sobranja Talat Džaferi potpisao je sinoć Zakon o jezicima i poslao ga u Službeni glasnik na objavu.

Zakon je objavljen bez potpisa predsjednika Makedonije Gjorgea Ivanova, koji ga smatra neustavnim. 

Debata o ovom zakonu započeta je 5. septembra 2017. godine prvenstveno u skupštinskoj komisiji za evropska pitanja, a potom je 15. novembra skupštinska većina usvojila odluku o potrebi usvajanja tog zakona.

Iz Ministarstva pravde ranije je saopšteno da se usvojenim Zakonom o upotrebi jezika predviđa da u svim državnim organima Makedonije uporedo sa makedonskim jezikom, službeni jezik bude i albanski jezik, kojim govori 20 posto stanovništva u Makedoniji. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.