Bijelo Polje: Na proljeće počinje gradnja nove fabrike Mesoprometa
Hilmija Franca

Bijelo Polje: Na proljeće počinje gradnja nove fabrike Mesoprometa

Bjelopoljska kompanija Mesopromet, vlasništvo Hilmije France, izgradiće u Bijelom Polju novu fabriku za proizvodnju mesnih prerađevina.

Stara fabrika uništena je u požaru krajem aprila prošle godine. V.d. glavnog državnog arhitekte Dušan Vuksanović dao je saglasnost bjelopoljskoj firmi na idejno rješenje za izgradnju ovog objekta.

“Gradnju nove fabrike počećemo za nekoliko mjeseci, na proljeće”, kazao je Franca Pobjedi.

Projektant objekta je bjelopoljska firma Inteza grupa, čiji je osnivač Fuad Sabović, a izvršni direktor Fatmir Mahmutović. Fabrika će biti izgrađena na dijelu urbanističke parcele 24 u zahvatu izmjena i dopuna DUP-a Industrijske zone i područje terminala. U idejnom rješenju se navodi da će se umjesto starog objekta koji je porušen graditi novi koji će imati prizemlje i jedan sprat. Bruto površina nove fabrike iznosiće 6.741 metar kvadratni

. Funkcija objekta je proizvodnja i prerada mesa i mesnih prerađevina. Prizemlje će se sastojati od ulaznog platoa, ženskih i muških svlačionica, hodnika za komunikaciju, proizvodnih i prerađivačkih prostorija, komora, kancelarija, stepeništa i liftova. Na spratu će biti smješteni proizvodni pogoni, komore zrenja, magacini, komore …

“Objekat je projektovan kao jedna konstruktivna cjelina. Fasade su i u oblikovanju i u materijalizaciji riješene tako da je vizuelno jasno definisana funkcija poslovnog objekta – prerada mesa i proizvodnje mesnih prerađevina”, kaže se u idejnom rješenju.

Predviđeno je da fasade budu u kombinaciji savremenih i tradicionalnih materijala, a rade se od aluminijumskih sendvič panela. Svi fasadni paneli biće u svijetlosivoj boji. Kolski i pješački pristup objektu je planiran sa sjeverozapadne strane urbanističke parcele. Projektovano je 39 parking mjesta ispred i oko objekta, od čega je pet za osobe sa invaliditetom ili smanjene pokretljivosti, kao i pet parking mjesta za kamione. Pristupni pješački i saobraćajni put je obezbijeđen sa saobraćajnice kako je DUP-om definisano.

Franca, koji je i izvršni direktor Meso-prometa, je početkom godine saopštio Pobjedi da je Meso-promet, nakon požara koji je gotovo u potpunosti uništio pogone ovog preduzeća krajem aprila prošle godine, obnovio do sada 30 odsto kapaciteta fabrike i nastaviće rekonstrukciju u drugoj polovini januara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.