Afera
Duško Knežević

U dokazima i priznanje osumnjičene

Afera "Atlas": Knežević se tereti da je šef grupe koja je djelovala devet godina

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević tereti se da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je djelovala od 2008. do 2017. godine a čiji članovi su, prema sumnjama istražitelja, bile još četiri osobe – njegovi saradnici - to se navodi u naredbi za sprovođenje istrage koju je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo, piše Pobjeda.

Knežević se tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju na organizovan način, a na spisku osumnjičenih su Biljana Bašović, Marko Nikolić, Brankica Bašović i Đorđe Đurđić.

Biljana Bašović je izvršna direktorica Global karbona, Nikolić je 2008. godine radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke. Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Pobjeda je u petak objavila da je sa računa IMB na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeto 17 miliona eura. Za Kneževićem su crnogorske vlasti raspisale nacionalnu potjernicu, dok je četvoro njegovih saradnika saslušano u Tužilaštvu pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević.

Prema saznanjima Pobjede, sumnjive transfere novca istražitelji su potkrijepili priznanjem jedne osobe sa spiska osumnjičenih koja je detaljno objasnila kako je prebacivan novac među kompanijama u okviru Atlas banke. Opisala je matricu kako su prenosili novac, ko je imao kakvu ulogu i ko je izdao naređenja za poslove koji su se našli pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva.

Knežević se sve vrijeme istrage, ako je suditi po objavama sa Instagrama, nalazi u Londonu i svakodnevno objavljuje svoja “saznanja” zašto su on i njegovi saradnici predmet interesovanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. U brojnim obraćanjima optužio je predsjednika Mila Đukanovića za progon, uz tvrdnju da će u narednom periodu razotkriti sve prljave poslove u Crnoj Gori.

Osim na Instagramu, Knežević je svoje objave plasirao u Vijestima i Danu. Govorio je o finansiranju Demokratske partije socijalista, poznanstvima sa ljudima iz vladajuće partije i aktuelnim slučajevima koji su pred nadležnim organima.

Prvi snimak o navodnim zloupotrebama objelodanjen je u petak oko 20 sati na portalu In4S, na kojem se vidi kako bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović dolazi u kuću Kneževića, koji mu u kratkom razgovoru saopštava da mu je u jednoj koverti 47.500, a u drugoj 50.000, bez navođenja imena valute. Nakon objavljenog snimka oglasio se Stijepović koji je bio kategoričan da se iz sadržaja razgovora jasno vidi da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata te i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju. Dan kasnije oglasila se i Demokratska partija socijalista saopštenjem u kojem je navela da je Knežević pogazio sve ljudske norme i da nema povlašćenih, te i da sva saznanja predoči pred nadležnim institucijama. Poručili su mu da ga poznanstva sa ljudima iz DPS ne mogu amnestirati odgovornosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.